Plevral effüzyonlarda farklı etyolojik gruplarda sitokin (IL-1 beta, IL 2R, IL-6, IL-8, TNF-alfa) düzeyleri
Cytokin levels in pleural effusions due to various etiologic
- Tez No: 132378
- Danışmanlar: PROF.DR. FÜSUN TOPÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Plevral efüzyon, sitokinler. 71, Pleural effusion, cytokines. 72
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Plevra içerdiği hücresel elemanlar ve bunların ürettiği, etkileştiği mediatörler nedeniyle dinamik ve metabolik olarak aktif bir membrandır Bu nedenle plevral hastalıklarda immünolojik mekanizmaların araştırılmasına ve anlaşılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Biz de çalışmamızda çeşitli sitokinlerin (İL 1/?, İL 2R, İL- 6.IL-8, TNFcr ) serumda ve plevral sıvıda ölçülmesinin, transüda - eksüda ayırımında ve eksüda nedenleri arasında ayırıcı tanı yapılırken yararlı olup olamayacağını araştırmayı amaçladık. Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya çeşitli yöntemlerle kesin tanı konulan 63 hasta alınmıştır. Bunlar, malign efüzyon (n:24), tüberküloz plörezi (n:13), parapnömonik efüzyon (n:14), konjestif kalp yetmezliği (n:12) olarak gruplandırıldı. Hastalardan diyagnostik torasentez yapılırken eş zamanlı alınan plevral sıvı ve serum örneklerinden kemoluminesan metoduyla İL- 10, İL 2R, IL-6, İL 8, TNF a düzeyleri bakıldı. Transüda - eksüda ayırımında kullanılabilirlik Mann - Whitney U testiyle; eksüda nedenleri arasında ayırt edebilirlik tek yönlü ANOVA kullanılarak Tukey HSD ile test edildi. Plevra/ serum oranları için Arc Sin dönüşümü uygulandı. Çalışılan sitokinlerin hepsi (İL- 10, İL 2R, IL-6, İL 8, TNF a) gerek plevral sıvı düzeyleriyle gerek serum düzeyleriyle transüda - eksüda ayırımında anlamlı bulundu (p< 0,001). IL2R, hem plevral sıvı hem de serum düzeyleriyle transüda - eksüda ayırımında kullanılabildiği gibi farklı etyolojik gruplardan eksüda nedenleri (malign efüzyon, tüberküloz plörezi, parapnömonik efüzyon) arasında da ayrım yapabilir olmasıyla en öne çıkan parametre olarak bulundu (p< 0,001). Sonuç olarak, daha geniş vaka serileri ve standardize kitierle, yöntemlerle yapılacak çok merkezli çalışmaların, plevral efüzyonlarda farklı etyolojik grupların ayırıcı tanısında sitokinlerin kullanışlılıkları kadar plevral efüzyonların patogenezlerine de ışık tutacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The pleura is a dynamically, metabolically active membrane that includes cellular elements which produce and interact mediators. Because of that, numerous studies had been done in pleural diseases for understanding and evaluating immunological mechanism. We aimed to evaluate the diagnostic utility of various cytokines (IL-1/?, IL2R, IL - 6 IL-8, TNF a ) in differentiation of transudates and exudates and also in differential diagnosis of tuberculous, malignant and parapneumonic exudates. We studied prospectively 63 patients with pleural effussion with definite diagnosis. These were groupped as malignant effussion (n:24), tuberculous pleural effusion (n:13), parapneumonic effussion (n:14), and congestive heart failure (n:12). IL-10, IL2R, IL-6, IL-8, TNF a levels were detected using the chemoluminessan method in pleural fluid and serum specimens that were taken while diagnostic thoracocentesis was performed. The Mann-Whitney-U test was used for differentiation of transudates and exudates, also One Way ANOVA and Tukey HSD tests were used for comparison of different etiologies of exudates. Arc Sin modification was performed for pleural fluid / serum ratios. Both serum and pleural fluid levels of the cytokines can distinguish exudates from transudates (p< 0,001). IL2R also could be useful as an additional marker for differential diagnosis of tuberculous, malignant and parapneumonic exudates. In conclusion multisentric studies including wider population that uses standardised methods and kits would provide more clues about the pathogenesis of pleural effusion and differential diagnosis of various etiologic causes