Atipik pnömoni etkenlerinin saptanmasında IFA yöntemi
The detection of causative agent of atypical pneumonia by IFA
  1. Tez No: 132397
  2. Yazar: TÜRKAN KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN CEM AKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atipik pnömoni, Mpneumoniae, C.pneumoniae, L.pneumophila, İFA, Atypical pneumonia, M.pneumoniae, C.pneumoniae, L.pneumophila, IF A
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Pnömoni enfeksiyöz etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir alt solunum yolu hastalığıdır. Yaptığı klinik tablolara göre klasik ve atipik görünüm olarak değerlendirilirler. Atipik pnömoniler, balgamsız veya az miktarda mukoid balgamın eşlik ettiği, günler içinde artış gösteren öksürük, üst solunum yolları infeksiyonu yakınmaları, düşük dereceli ateş, kas ve eklem ağrılarının bulunduğu, akciğer muayenesinde grafi bulguları ile uyumsuz olarak pek az dinleme bulgusunun olduğu, laboratuvar tetkiklerinde ise lökosit sayısının normal veya hafif artışı ile seyreden hastalıklardır. Atipik pnömonilerden sorumlu başlıca etkenler; Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumophila gibi bakteriler ve bazı viruslardır. Bölgemizde bu patojenlerin sıklıklarının saptanmasına yönelik hiçbir veriye ulaşılamamıştır. Bu çalışma, hastanemizde klinik tam konulan atipik pnömonili hastalarda, belirtilen ajanların saptanması amacıyla yapıldı. Çalışmaya, bir yıl boyunca hastanemize başvuran 21-83 yaşları arasındaki hastalar dahil edildi. Bu dönemde; 36'sı kadın, 42'si erkek olmak üzere toplam 78 hastaya ait örnekler incelendi. Her bir hasta için hasta bilgilerini içeren bir form dolduruldu. Hasta serumlarında, yukarıda sayılan ajanlar açısından IgM, IgA ve total antikorlar Immun Floresan Antikor (İFA) ve Enzimli immün Deneyi (ELISA) yöntemleriyle çalışıldı. Serum örneklerinin 36'sında (% 46,1) M. pneumoniae IgM 30'unda (% 38,4), C. pneumoniae IgM, birinde ise (% 1,2) L. pneumophila IgM antikorları tespit edildi. Sonuç olarak, bu yüksek seropozitivite bulguları ışığında bölgemizde atipik pnömoni etkenlerinin sık olarak görüldüğü ve şüpheli hastalarda bu etkenlerin araştırılmasının tam ve tedavi açısından gerekli olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The detection of causative agent of atypical pneumoniae by IF A Pneumoniae is a lower respiratory tract disease caused by several infectious agents. It is defined clinically in two category, classical appearence and atypical pneumoniae. The symptoms of atypical pneumonia are; without or less amount of mucoid sputum, increasing cough in progress, accompaying upper respiratory tract infection complaints, low grade temperature, muscle and joint pains. The characteristics of disease are a discordance between physical examination of chest findings and radiography, and normal or low level leucocytosis. The agents mainly responsible for atypical pneumoniae are bacterial pathogens such as; Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumophila and some viruses. There is not any data about the detection of this pathogens in our region. In this study, we aim to detect the agents that mentioned above, on the patients with atypical pneumoniae which are diagnosed in our hospital. For the study we take the patients at 21-83 years olds who are admitted to our hospital were analysed during one year. Of 36 women and 42 men totally 78 patients are enrolled in our study. We take serum specimens and an inquiry from the patients. From these specimens, specific IgM, IgA and total antibodies of pathogens were studied by Immun Fluorescence Antibody (IF A) and Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA). M pneumoniae IgM is detected serologically in 36 patients (%46,1), C.pneumoniae IgM in 30 patients (%38,4), L.pneumophila IgM in one patient (%1,2). In conclusion, in the sight of this high seropositivity findings we believe that atypical pneumonia agents appears frequently in our region and search of this agents in suspicious patients is necessary for diagnosis and treatment.