Atipik pnömoni etkenlerinin indirekt immüno floresan antikor testi ile araştırılması
Investigation of community-acquired pneumonia by indirect immunofluorescent antibody assay
  1. Tez No: 255961
  2. Yazar: MÜGE PELTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum Kökenli Pnömoni, IFA, Atipik Pnömoni, Community-acquired pneumonia, indirect immunofluorescent antibody assay, atyphic pneumonia
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Toplum kökenli pnömoniler (TKP), bildirimi zorunlu hastalıklar grubunda olmaması ve geniş kapsamlı epidemiyolojik çalışmaların yapılmaması nedeniyle günümüzde hala en önemli morbidite ve mortalite nedeni olarak yerini almaktadır. İndirekt immünofloresan antikor yöntemi (IFA) ile yapılan pnömoni çalışmaları sınırlı sayıda kalmış ancak bu çalışmalarda verimli sonuçlar elde edilmiştir. IFA diğer birçok yöntemden daha pratik ve güvenilir olduğundan günümüzde özellikle bu yöntem tercih edilmektedir. Bu çalışmada TKP ön tanılı hastalarda atipik etkenler belirlenmiştir ve etken sıklığı, etkenlerin yaşa ve cinsiyete göre dağılımı tespit edilmiştir. 31 (%15.9)'i kadın, 64 (%32.8)'ü erkek, 96 (%49.2)'sı çocuk ve 4 (%2)'ü yenidoğan olmak üzere toplam 195 hasta ile çalışılmıştır. Pnömoni ön tanılı hastaların serum örneklerinden IFA ile IgM türünde antikor tayini yapılmıştır ve atipik pnömoni etkenleri aranmıştır. 106 (%54,4) hastada çeşitli bakteriyel ve viral etkenler tespit edilmiş, 89 (%45,6) hastada hiçbir etken tespit edilememiştir. Tespit edilen etkenler arasında en fazla belirlenen bakteriyel etken Klebsiella pneumoniae, en fazla belirlenen viral etken ise Adenovirüs'dür. Etkenlerin tümüne en fazla kış ve sonbahar aylarında rastlanılmış ve en sık 1-10 yaşları arasındaki küçük çocuklarda ve 50-60 yaşları arasındaki yaşlılarda tespit edilmiştir. Kullanılan yöntemin etken tespitinde büyük ölçüde kullanışlı ve yararlı olduğu görülmüştür. IFA'nın hızlı, pratik, maliyeti düşük, tanısal değeri yüksek ve sensivitesi yüksek bir yöntem olup, pnömoni etkenlerini belirlemede en uygun yöntem olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays community-acquired pneumonia is still the most important cause of morbidity and mortality owing to not being in the group of obligatory notificatin diseases and not doing overall epidemiologic workings. The studies about indirect immunoflourescent antibody assay (IFA) have been limited number but the method always has given efficient results. IFA is especially preferred today because of being more pratical and reliable than many other methods. In this study, atyphic agents, agent frequency, and agent?s distribution have been determined in patients with initial diagnosis due to age and gender. It has been studied with total 195 patients including 31 women, 64 men, 96 children and 4 neonatals. IgM type antibody have been determined by indirect immunofluorescent antibody assay. In 106 patients, bacterial and viral agents have been determined and no agents have been determined in 89 patients. Klebsiella pneumoniae was the most determined bacterial agent and Adenovirus was the most determined viral agent. All of agents have been determined in winter and autumn and the most range of age was 1-10 ages and 50-60 ages intervals. It was seen that the method was useful and anvantageous. It was determined that IFA is quick, practical, low cost, high seroposivity and sensivity and most appropriate method at determination for pneumonia agents.