Toplumdan kazanılmış pnömonide atipik pnömoni etkenlerinin (chlamydia pneumoniae, mycoplasma pneumoniae ve legionella pneumophila) rolü
Role of atypical pathogens (chlamydia pneumoniae, mycoplasma pneumoniae and legionella pneumophila) in the community-acquired pneumonia
  1. Tez No: 138557
  2. Yazar: ZEHRA DOĞAN TOMUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS DÖKMETAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumdan kazanılmış pnömoni, atipik pnömoni, Community-acquired pneumonia, atypical pneumonia
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
IV ÖZET Toplumdan kazanılmış infeksiyonlar arasında pnömoni, değişen epidemiyolojik, klinik özellikleri ve bunlarla ilişkili olarak mortalite oranındaki farklılıklarla önemli bir sağlık sorunu olma özelliğim sürdürmektedir. Toplumdan kazanılmış pnömoniler içinde atipik pnömoninin görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu bilgiler ışığında çalışmamızda toplumdan kazanılmış pnömoni tanısıyla izlenen olgularda atipik pnömoni etkenlerinin rolünü belirleyerek, bölgemizden gelen toplum kökenli pnömoni olgusuna başlanacak ampirik tedavi konusunda yardımcı olmayı amaçladık. Toplumdan kazanılmış pnömoni tanısıyla Eylül 2002-Ağustos 2003 tarihleri arasında hastaneye yatan olguların demografik özellikleri, şikayetleri, ek hastalıkları, sigara ve alkol kullanımı öyküsü sorgulandı. Fizik muayene bulguları ile birlikte kayıt edildi.Tüm hastalardan tam kan sayımı, eritrosit sedimantasyon hızı, kan gazları, akciğer grafisi bulguları, balgam ve/veya bronş aspirasyon sıvısı Gram bakısı ve kültürü, kan kültürü, birincisi başvuru sırasında, ikincisi ise 2-4 hafta sonra olmak üzere Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae ve Legionella pneumophila IgM ve IgG'nin serolojik olarak tespiti ve M. pneumoniae tanısında yararlanmak üzere soğuk aglutinasyon testi için kan alındı. Aynca M. pneumoniae üretimi için Pneumofast (International Mycoplasma Inc.Signes, France) kitleri kullanıldı. Biz çalışmamızda Sivas ili ve çevresinde toplumdan kazanılmış pnömoni tanısıyla hastaneye yatan hastaların %61.9'unda etyolojik ajan belirledik. Tipik pnömoniler, atipik pnömonilerden daha sık olup, en sık etken %30.6 oranında Streptococcus pneumoniae idi. Atipik pnömoni etkenleri arasında en sık etken C. pneumoniae (%14.2) saptarken diğerleri; M. pneumoniae %9.7 ve L. pneumophila %4.5 oranlarında tespit edildi. Bölgemizde toplumdan kazanılmış pnömoni tanısıyla izlenen hastaların ampirik tedavisinde bu durum gözönünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Pneumonia, among the community-acquired infections, continues being an important health problem with changing epidemiological and clinic features and different mortality rates. The proportion of atypical pneumonia within community- acquired pneumonia (CAP) has been gradually increasing. In the light of information given above, we aimed to determine the role of atypical pneumonia agents in the CAP cases and to decide the empirical treatment on CAP cases coming from our region. Demographic features, complaints, accompanying diseases, and cigarette and alcohol addiction of the patients who were hospitalised with CAP between September 2002 and August 2003 were questioned and recorded together with their physical examination findings. Complete blood count, erythrocyte sedimentation rate, blood gases, biochemistrical analysis, chest radiogram, gram staining of sputum and/or bronchial aspiration fluid and their cultivation and blood cultures were performed in all the patients. Blood samples were taken from all the patients in the acute and convalescent phases of the illnesses for determining the specific immunoglobulin-M (IgM) and immunoglobulin-G (IgG) antibody levels against Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae and Legionella pneumophila serologically. Cold agglutination tests were also performed to diagnose mycoplasmal pneumonia in the acute and convalescent phases of the illnesses. Commercially available kits (PneumofastT, International Mycoplasma Inc. Signes, France) were used for cultivating of the M. pneumoniae. In this study the etiological agents were found of 61.9% of the 134 CAP patients in Sivas region. Typical pneumonias were more common than the atypical pneumonias and the most common etiologic agent was Streptococcus pneumoniae (30.6%). C. pneumoniae was the most common agent between the atypical pneumonia cases (14.2%), M. pneumoniae and L. pneumophila were the following microorganisms with the rates of 9.7% and 4.5% respectively. Therefore, these atypical agents should be taken into consideration in the treatment of CAP patients in our region.