Alopesi areatalı hastalarda emosyonel stres, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile ilgili bir ön çalışma
Preliminary study about emotional stress, anxiety and depression levels in patients with alopecia areta
- Tez No: 132415
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN AKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Alopesi Areata, emosyonel stres, anksiyete, depresyon, etiyoloji, Alopecia Areata, emotional stress, anxiety, depression, etiology. \mm noasvinynojiqi now» mm^m^ w
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ill ÖZET BAYKAL Y., Alopesi Areatalı hastalarda emosyonel stres, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile ilgili bir ön çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Uzmanlık Tezi, Ankara, 2003. Alopesi Areata (AA) etiyopatogenezi tam olarak açıklığa kavuşmamış, seyri önceden tahmin edilemeyen, alopesik yamalarla karakterize kronik bir deri hastalığıdır. Etiyolojide genetik, immünolojik yapı yanında emosyonel stres, enfeksiyonlar gibi faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışma AA'lı hastalarda emosyonel stres, depresyon ve anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma grubu 25 AA'lı hastadan oluşmuştur. Bu hastaların son 6 aydaki yaşam olayları varlığını saptamak, anksiyete ve depresyon düzeylerini ölçmek, hastalığın yaşam kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla bir grup kendini değerlendirme testleri uygulandı. 22hastanın (%88) son altı ay içinde bir veya birden fazla stres kaynağı olay yaşadıkları, çalışma grubundaki 10 hastada (%40) anksiyete düzeyinin limitin üstünde olduğu görüldü. BDE ve HAD ölçeklerinin depresyon alt ölçeğinin değerlendirilmesi sonucu depresyon oranları sırasıyla %24 ve %36 olarak bulundu. Sonuçlar AA'lı hastalardaki emosyonel stres, anksiyete ve depresyon düzeylerinin hastaların yaş, cins, AA tipi ve süresi gibi klinik özelliklerinden bağımsız olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT BAYKAL Y.,A preliminary study about emotional stress, anxiety and depression levels in patients with Alopecia Areata. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Dermatology, Ankara 2003. Alopecia Areata (AA) is a chronic skin disorder that is characterised with alopecic patches and of which etiology is not clearly known and course can not be predicted. It is known that stress and infectious diseases take place in the etiology of AA besides genetic and immunologic factors. Current study is planned and carried out to test the level of emotional stress, depression and anxiety in Alopecia Areata patients. Study group is consisted of 25 AA patients. These patients answered a group of self report tests to evaluate life events in the last six months period; to determine levels of anxiety, depression and life quality seperately. 22 patients (88%) were found to experience at least one stressfull event. 10 patients (40%) were found to have an anxiety level above the limit. Depression rates of the study group due to BDI and depression subtype of HAD test were found as 24% and 36% respectively. Our results show that emotional stress, anxiety, and depression levels in patients with AA are independent of AA type, period, age and sex.