Alopesia areatada etyolojik faktörler
To research the factors that take part in etiology and the factors affect prognosis in alopecia areta
- Tez No: 157041
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET SALİH GÜREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Alopesia areata, etyoloj i, prognoz II, Alopecia areata, etiology, prognosis. Ill
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Alopesia areata etyoloj isinde rol oynayan ve klinik seyirde etkili faktörlerin araştırılması amaçlandı ve çalışma 67 alopesili hasta ve 66 sağlıklı bireyden oluşan iki grupta gerçekleştirildi. Alopesili hastalardan ayrıntılı soygeçmiş ve özgeçmiş anamnezi alındı ve klinik özellikler kaydedildi. Hem alopesi hem de kontrol grubunda serumda açlık kan şekeri, serbest triiodotironin, tiroksin, tiroid stimüle edici hormon, anti-tiroidperoksidaz, çinko, bakır, demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin ve hemogram ölçüldü. Ayrıca eritrosit sedimentasyon hızı, anti-streptolizin O, C-reaktif protein, romatoid faktör düzeylerine bakıldı. Psişik durum değerlendirmesi için Beck depresyon ve Beck anksiete ölçekleri kullanıldı. Çalışma kapsamındaki 67 alopesili bireyin yaşlan 6 ila 47 arasında ve yaş ortalaması 23.93Ü0.55; kontrol grubundaki 66 kişinin yaşlan 9 ila 50 arasında ve yaş ortalaması 25.32±9.51 bulundu. Alopesili hastaların 41 'i erkek, 26'sı kadmdı. %82 plak tip, %7.5 universalis, %4.5 ophiasis, %4.5 diffüz, %1.5 totalis klinik tipleri saptandı. Alopesia totalis ve üniversalisli toplam 6 hastanın hepsi erkekti. Alopesi, olguların yansında iki defa veya daha fazla tekrarlamıştı. Cinsiyetin erkek ve başlangıç yaşının erken olmasının alopesinin şiddetini arttırdığı görüldü. Depresyon ve anksiete düzeylerinin alopesi areatalı hastalarda yüksek olduğu, depresyon düzeyinin alopesi şidetiyle korelasyon gösterdiği görüldü. Tırnak bulgularının şiddetli ve uzun süreli alopesililerde çok daha belirgin olduğu saptandı. Yapılan laboratuar incelemelerinde önemli bir anormallik saptanmadı. Alopesi areata etyolojisinde ve seyrinde başta psikolojik faktörler ve emosyonel stres olmak üzere değişik faktörler etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the aim was to research the factors that take part in etiology and the factors affect prognosis in alopecia areata, and the study was carried out in two groups: 67 alopecia patients and 66 healthy people. Detailed family and personal history taken from the patients and clinic characteristic features are recorded. Glucose, free triiodotironin, tiroxin, tiroid stimulating hormone, anti-tiroidperoxidase, zinc, copper, iron, iron binding capasities, ferritin and hemogram levels were measured in the serums of both patients and the control group. In addition, erythrocyte sedimentation rate, anti-streptolysine-O, C reactive protein and romatoid factor levels were measured. For evaluate psychological condition, Beck depression and anxiety inventories were used. The ages of the 67 alopecia areata patients were from 6 to 47 and average was 23.93±10.55; the ages of the 66 people in control group were from 9 to 50 and the average was 25.32±9.51. Of the alopecia patients, 41% were men and 26% were women. 82% plaque, 7.5% universalis, 4.5 % ophiasis, 4.5% diffuse, 1.5% totalis clinic types are determined. The total six alopecia totalis and universalis patients were all men. Alopecia occured two or more times in half of the cases. That male sex and early age onset negatively effect the severity of alopecia was observed. Depression and anxiety levels of the alopecia areata patients were found high and depression levels was corraleted severity of alopecia. It was found out that nail changes are more evident in severe and longtime alopecia areata patients. No important abnormalities were found in the laboratory tests. There are different factors such as psychologial ones and emotional stress that play role in alopecia areata etiology and prognosis.