Renal hücreli kanserli hastaların tanı ve değerlendirilmesinde üriner NMP22 testinin önemi
- Tez No: 132452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH AYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Renal hücreli karsinom, NMP22, Renal cell carcinoma, NMP22
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Özet Bu çalışmanın amacı mesane tümörünün tam ve takibinde kullanılan üriner matriks protein 22 (]SfMP22)'nin renal hücreli karsinomda (RHK) pozitif olma sıklığım değerlendir mekti. Bilgisayarlı batın tomografisi ile solid renal kitle tespit edilmiş ve RHK ön tanısı ile radikal nefrektomiye hazırlanan 41 hastanın operasyon öncesi üriner NMP22 seviyeleri ölçüldü. Operasyon sonrası 38 renal kitlenin histopatolojik değerlendirmesi RHK olarak bildirildi. İki olguda ksantogranülomatöz pyelonefrit, bir olguda ise küçük hücreli adenokarsinom rapor edildi. Kontrol grubu olarak patoloji sonucu renal taş ya da basit renal kisti olan toplam 30 olgunun idrar örnekleri kullanıldı. Ksantogranülomatöz pyelonefrit olarak bildirilen 2 olgunun yanısıra küçük hücreli adenokarsinom olgusunun test sonucu çalışmaya dahil edilmedi. RHK bulunan hastaların üriner NMP22 değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekdi. RHK grubundaki 38 hastadan 23'ünün(%60.5) NMP22 değerinin 10 U/mL'nin üzerinde idi. Kontrol grubunda 4 olguda test sonucu 10 U/mL'nin üzerindeydi. RHK olan olgularda patolojik Tümör evresi ile üriner NMP22 değerleri arasındaki korelasyona bakıldığında, evre ilerledikçe NMP22 değeri artmakla birlikte ilişkinin istatistiksel olarak anlamsız olduğu görüldü. NMP22 değerleri ile derece ve tümör büyüklüğü arasındaki ilişkiler de anlamsızdı. Üriner NMP22 testi RHK olan olguların tanınmasına ve rastlantısal RHK tanılarının artmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında RHK olgularında da pozitif test değerlerinin alınabiliyor olması, üriner NMP22 değeri yüksek olan mesane tümörü şüpheli hastalarda daha kapsamlı değerlendirmeyi gerekli hale getirmektedir. Renal tümör hücrelerine özgü NMP ölçümlerinin yapılabilmesi bu testin RHK' da kullanılabilirliğini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Summary The aim of this study was to determine the incidence of positive urinary nuclear matrix protein 22 (NMP22) values with renal cell carcinoma (RCC), that is currently used to detect transitional cell carcinoma of the bladder. Urinary NMP22 values were obtained preoperatively from 41 patients in whom determined a solid renal mass with computed tomography and prepared for radical nephrectomy. Of the 41, 38 were reported as RCC. Two patients had xanthogranulomatous pyelonephritis and one had small cell adenocarsinoma. Totally 30 patients with kidney stones and with simple renal cyst were used as controls. The patients with small cell adenocarsinoma and xanthogranulomatous pyelonephritis were excluded. The urinary NMP22 values of patients with RCC were significantly higher than the values found in the control group. Of the 38 patients with RCC, 23 (%60.5) had positive urinary NMP22 values of 10 U/mL or above. There were four positive results in the control patients. When we examined the linear correlation between the NMP22 values and the pathologic tumor stage, we found that NMP22 values were increasing with advanced stages, but it was not statistically significant. There was no correlation between either grade and NMP22 or tumor burden and NMP22. Urinary NMP22 test may help to diagnose of RCC and also may result in an increase in the incidental discovery of RCC. Since elevations have also been found to occur in RCC, the suspect of bladder cancer in patients with positive NMP22 should be more broadly evaluated. Specific NMP assays for renal tumor cells may increase the utility of the test for RCC.