Ankara'da iki ilköğretim okulunda öğrencilerin bilgisayar -İnternet kullanma eğilim ve biçimlerinin ve bilgisayar kullanımı sırasında ergonomik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of computer and internet use of student and their enviromental conditions in terms of ergonomics in two primary schools in Ankara
- Tez No: 132496
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, bilgisayar, internet, ergonomi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
IV ÖZET Ankara'da iki ilköğretim okulunda öğrencilerin bilgisayar-internet kullanma eğilim ve biçimlerinin ve bilgisayar kullanımı sırasında ergonomik özelliklerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çevre Hekimliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Bu araştırma, Ankara'da iki ilköğretim okulunda okuyan 3-8. sınıf öğrencilerinin bilgisayar ve internet kullanım özelliklerinin ve bilgisayar kullanırken ergonomik durumlarının değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya, Gazi Üniversitesi Vakfı Özel İlköğretim Okulu (GÜVÖİO) 3-8. sınıflarında okuyan 359 öğrenci (%95.5) ve Alpaslan İlköğretim Okulu (İO) 3- 8. sınıflarında okuyan 484 öğrenci (%86.4) katılmıştır. Araştırmanın ergonomik değerlendirme bölümüne bu araştırmayı kabul eden 47 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilerin bilgisayar ve internet kullanım özelliklerinin belirlenmesi için okullarda anket uygulanmış, ergonomik değerlendirmeleri için evlerine gidilerek sıcaklık, aydınlık, elektromanyetik radyasyon ölçümü ve beraberinde kontrol listesi ile bilgisayar kullanımı sırasında ergonomik değerlendirme yapılmıştır. Gazi İlköğretim Okulu 3-8. sınıf öğrencilerinin % 98.3 'ünün, Alpaslan İlköğretim İlkokulu öğrencilerinin ise %67.8'inin bilgisayar kullandığı belirlenmiştir. Gazi İO öğrencilerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fazla bilgisayar kullandıkları bulunmuştur (%2= 124.0, p=0,001). Gazi İlköğretim Okulunda bilgisayar kullanan 3-8. sınıf öğrencilerinin %92.9'unun internet kullandığı tespit edilmiştir. Alpaslan İlköğretim Okulunda bilgisayar kullanan 3-8. sınıf öğrencilerinin ise % 57.6' sı internet kullanmaktadır. Gazi İO'nda internet kullananlar Alpaslan İO'ndan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fazladır (x2: 113.4, p: 0.00). Her iki okulda da bilgisayar ve internet kullanımının ilk amacı olarak oyun oynamak belirtilmiştir. Gazi İO'nda günlük ortalama bilgisayar kullanımı 1.7±1.0 saat/gün, Alpaslan İO'nda 1.6±1.0 saat/gündür. Gazi İlköğretim Okulu öğrencilerinin haftalık internet kullanım saati ortalaması 4.07±5.18 saat, Alpaslan İlköğretim Okulu öğrencilerinin haftalık internet kullanım saati ortalaması 5.15±6.06 saatdir. Alpaslan İO'nda, erkek öğrenciler kız öğrencilere göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde fazla oranda internet kullanmaktadır (x?= 4.73, p= 0.03). Gazi İO'nda okuyan erkek öğrencilerin, kız öğrencilerden daha fazla internette tanıştığı arkadaşı olduğu bulunmuştur. Bu sonuç istatistiksel olarak anlamlıdır (%2= 4.33, p= 0.03). Alpaslan İO'nda evinde internet bulunmayan öğrencilerin, olanlara göre istatistiksel olarakanlamlı düzeyde fazla internet kafeye gittikleri görülmüştür (x2= 14.6, p= 0.00). Araştırmanın diğer bölümünde çocukların bilgisayar çalışma ortamlarının, yetişkinlerin ortamlarında yapılan çalışmalara göre ergonomik yönden daha yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin, ailelerin ve öğretmenlerin bilgisayar-internet kullanımı ve bilgisayar ergonomisi konusunda bilgilerinin artması, çocukların ruhsal ve fiziksel açıdan gelişimlerini olumlu etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Evaluation of computer and internet use of students and then- environmental conditions in terms of ergonomics in two primary schools in Ankara, Hacettepe University, The Institute of Health Sciences, Environmental Medicine Programme, Master Thesis, Ankara, 2003. The aim of this study is to assess the computer and internet use of students and their environmental conditions in terms of ergonomics, who attend 3^-8* grades of the two primary schools in Ankara. 359 students (95.5 percent) attending 3rd-8& grades of Gazi University Foundation Private Primary School (Gazi Üniversitesi Vakfi Özel İlköğretim Okulu) and 484 students (86.4 percent) attending 3rd-8ft grades of Alpaslan Primary School (Alpaslan İlköğretim Okulu) were included into this study. In addition to this, 47 students who agreed to participate were included in the ergonomic evaluation part of the study. In order to identify the main characteristics of students computer and internet usage habits, a questionnaire was developed and applied in the schools. For their ergonomic evaluation, on the other hand, the houses of the students were visited and assessed in terms of their temperature and light conditions, their electro-magnetic radiation states were measured and they were checked by a specific ergonomic control list. It was found out that 98.3 percent of Gazi Primary School's students and 67.8 percent of Alpaslan Primary School's students attending 3^-8* grades use computers regularly. The students of Gazi Primary School use computers statistically at a more significant level (chi-square=124.0, p=0,001). Furthermore, 92.9 percent of Gazi Primary School's students attending 3rd-8& grades use internet regularly. However, only 57.6 percent of Alpaslan Primary School's students attending 3rf-8* grades use internet regularly. Thus, we see again a meaningful difference between the percentages of internet usage by these two groups of students. The students of Gazi Primary School use internet statistically at a more significant level (chi-square= 113.4, p= 0.00). The first reason of computer and internet use in both schools was determined as“playing computer games”. The daily average of computer use hours in Gazi Primary School was 1.7 hours/a day±1.0, while the average hours of computer use in Alpaslan Primary School was 1.6 hours/a day±1.0. On the other hand, the weekly average of internet use hours in Gazi Primary School was 4.07 ±5.18 hours and it was 5.15±6.06 hours İn Alpaslan Primary School. When we look at the sex difference in internet use, male students in Alpaslan Primary School were usingvıı internet statistically at a more significant level than female students (chi-square= 4.73, p= 0.03). Moreover, male students in Gazi Primary School met more friends through internet than female students. This result was also statistically significant (chi-square= 4.33, p= 0.03). Nevertheless, those students who do not have a computer in their houses in Alpaslan Primary School go to internet cafes more often (statistically significant) than those who have a computer in their houses (chi-square= 14.6, p= 0.00). In other part of the study, environmental conditions of children during computer usage were more inadequate (insufficient) compared with those of adults in terms of ergonomics. At the end of the study, it was concluded that the increase of knowledge of students, families and teachers on computer and internet use is a necessary tool and this may have a positive impact on the mental and psysical development of children.