İlköğretim okulları yöneticilerinin ve öğrencilerinin öğretmenlerde gözlemledikleri istenmeyen davranışlar
The undesirable teacher behaviours that the principles and the students observe in the primary schools
- Tez No: 145149
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF BADAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, istenmeyen öğretmen davranışları, yönetici, öğrenci, Primary school, elementary school, undesirable teacher behaviours, principle, student
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET KARAASLAN, Deniz. İlköğretim Okulları Yöneticilerinin Ve Öğrencilerinin Öğretmenlerde Gözlemledikleri istenmeyen Davranışlar, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırma ile ilköğretim okullarında görev yapan branş öğretmenlerinin göstermiş olduğu istenmeyen davranışların, yönetici ve öğrenci görüşleri alınarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeline dayalı olarak yürütülen araştırmanın evrenini 2005-2006 öğretim yılında Ankara ili, Beypazarı ilçesinde bulunan 16 resmi ilköğretim okulunda görev yapan 32 yönetici ile bu okulların 6., 7., ve 8. sınıflarına devam eden 2099 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, yöneticilerin tamamı ile 330 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen iki ayrı anket kullanılmıştır. Yönetici anketi 5 alt boyut ve 42 maddeden, öğrenci anketi de 5 alt boyut ve 50 maddeden oluşan likert tipi ankettir. Verilerin çözümlenmesinde; aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları şöyle özetlenebilir: 1. Öğrencilere göre öğretmenlerin belirlenen istenmeyen davranışları gösterme sıklığı“hiçbir zaman”(jc=4,28) seçeneğine düşmektedir. Bir başka ifade ile öğrenciler, öğretmenlerinin istenmeyen bu davranışları hemen hemen hiç göstermedikleri görüşündedirler. 2. Öğrenci görüşlerine göre öğretmenler, beş alt boyut içersinde en çok“öğretim süreci”ile ilgili istenmeyen davranışlar göstermektedirler. Öğrencilerce en fazla gözlemlenen davranışlar şunlardır; öğretmenin,“dersleri sürekli kendisinin anlatması”,“dersleri işlerken bilgisayar, tepegöz, teyp ve resim gibi görsel işitsel araçlardan yararlanmaması”ve“dersleri işlerken fıkra, hikaye, anı vb. etkinlikleri kullanmadan anlatması”. 3. Araştırma bulguları erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre, 8. sınıfların 6. sınıflara göre öğretmenlerinin daha fazla istenmeyen davranışlar gösterdiklerini ortaya koymaktadır. Öte yandan ilçe. merkezinde okuyan öğrencilerle köy ya da kasabada okuyan öğrencilerin,11 öğretmenlerinin istenmeyen davranışları gösterme düzeyleri ile ilgili görüşleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. 4. Yönetici görüşlerine göre; öğretmenlerin istenmeyen davranışları gösterme sıklığı“çok nadir”(x=3,77) seçeneğine düşmektedir. Yani, yöneticiler de öğretmenlerin istenmeyen davranışları nadiren gösterdikleri görüşündedirler. 5. Yönetici görüşlerine göre; öğretmenler“disiplin”alt boyutunda çok az oranda istenmeyen davranışlar sergilerken, diğer dört alt boyutta ise biraz daha fazla istenmeyen davranış göstermektedirler. Yöneticilerce en fazla gözlemlenen davranışlar; öğretmenin,“tebliğler dergisinin kendisiyle ilgili bölümlerine ilgisiz kalması”,“öğretim etkinliklerinde gezi-gözlem, inceleme ve deneylere sınırlı düzeyde yer vermesi”ve“nöbetlerini kurallara uygun olmayan şekilde tutması”olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
uı ABSTRACT KARAASLAN, Deniz. The Undesirable Teacher Behaviours That The Principles And The Students Observe İn The Primary Schools, MA, Ankara, 2006. The purpose of this study was to determine undesirable behaviours of primary school branch teachers which are observed by their students and school principals. Survey model was used in this study.The population of the study was composed of 32 principals and 2099 students in 6th 7th 8th classes in 16 state primary schools in Beypazarı district, in Ankara during 2005-2006 academic year. The sample of the study was made of 32 principals and 330 students. The scale used in the questionnaires was a five point Likert Two questionnaires developed by the researcher were used to collect data. The principals' questionnaire included 5 subdimensions and 42 items while the students' questionnaire included also 5 subdimensions but 50 items. In data analysis, arithmetic means, standard deviation, t-test, one-way variance analysis were used. The findings of the study can be summarised as follows: 1. According to the students the frequency of these undesirable behaviours is suitable for the choice of never (x=4,28). In other words, the students agree that the teachers rarely show these undesirable behaviours. 2. The students point out mat among these five subdimensions the teachers show the undesirable behaviours in the subdimension of“educational process”at most. The students observe these behaviours at most;“ the teachers always use lecture method”,“they do not use audiovisual materials such as computer, over-projection, tape-recorder, picture in the lesson”and“they tell the lesson without using storries, memoirs, anecdotes”. 3. According to findings of the study the male students think that the teachers exhibit undesirable behaviours to themselves more than to female students and the 8th grade students think that the teachers exhibit undesirable behaviours to themselves more than to 6th grade students. However, there is no statistically significant difference in the opinions between theIV students studying in villages / small towns and the students studying in district centres on the level of undesirable behaviours that the teachers exhibit. 4. According to school principals the frequency of these undesirable behaviours is suitable for the choice of never (x=3,77). la other words, the principles agree that the teachers rarely exhibit these undesirable behaviours. 5. According to the findings of the study, school principals think mat teachers exhibit less undesired behaviours in discipline subdimension compered to the other four subdimensions. The principals observe these behaviours at most:“the teachers are not interested in most of the regulations declared in Official Announcement Journal (Tebliğler Dergisi) even of they are directly related to their situations”,“in educational activities the teachers take part excursion-observation, investigation and experiment in the limited levels”and“teachers are not performing their watch duties as required”.