Akut pankreatit cerrahi tedavi prensipleri
Acute pancreatitis principles of surgical management
- Tez No: 132504
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER AKINOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, prognoz, cerrahi tedavi, morbidite, mortalite IV, Acute pancreatitis, prognosis, surgical treatment, morbi&ty* mortality
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET AKUT PANKREATİT CERRAHİ TEDAVİ PRENSİPLERİ Akut pankreatit, hafif bir karın ağrısından mortaliteye kadar oldukça farklı klinik seyir gösterebilen pankreasın non-bakteryel enflamasyonudur. Ödematöz form medikal tedaviye iyi yanıt verir, bu nedenle morbidite ve mortalite oranları düşüktür. Nekrotizan pankreatit olgularında ise morbidite ve mortalite oranlarının yüksek olması nedeni ile kötü prognoz için risk taşıyan olguların ve morfolojik tipin erken tespiti gereklidir. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Ocak 1996 - Ocak 2002 tarihleri arasında akut pankreatit tanısı ile 140 olgu tedavi edildi. Hastalar biliyer ödematöz ve nekrotizan, nonbiliyer ödematöz ve nekrotizan olarak dört gruba ayrıldı. Ödematöz ve nekrotizan pankreatit ayırımı klinik bulgular, tomografi ve ameliyat bulguları ile yapıldı. Hastalığın klinik şiddeti Ranson kriterleri ile, morfolojik şiddeti ise Balthazar CT şiddet indeksi ile değerlendirildi. Gruplarda morbidite ve mortalite oranlan tespit edildi. Aynı zamanda, tedavi şekilleri ve mortalite ilişkisi incelendi. Mortalite oranlarımız ödematöz pankreatit hastalarında %3,8 iken nekrotizan pankreatit hastalarında %34,2 olarak bulundu. Nekrotizan pankreatit nedeni ile cerrahi tedavi uygulanan hastalarda mortalite oranı %41 olarak bulundu ve literatür ile karşılaştırıldığında yüksek olduğu görüldü. Sonuç olarak, enfeksiyon tespit edilmeyen nekrotizan pankreatit olgularında konservatif tedavi ile iyi klinik sonuçlar ve düşük mortalite oranları elde edilebileceği görülmektedir. Bununla birlikte, pankreatik nekrozun sekonder enfeksiyonunda cerrahi tedavi gereklidir. Cerrahi tedavi için, sadece sekonder enfeksiyon gelişen pankreatik nekroz olgularının seçilmesi mortalite oranım azaltacaktır. Akut pankreatit tipine göre uygulanan spesifik yoğun tedavi yaklaşımları ve nekrotizan pankreatit olgularında uygun antibiyotik profilaksisi ile daha iyi sonuçlar alınacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACUTE PANCREATITIS PRINCIPLES OF SURGICAL MANAGEMENT Acute pancreatitis is a non-bacterial inflammation of pancreas that varies from a mild abdominal pain to mortality. Edematous pancreatitis respond well to medical treatment and has a low morbidity and mortality rates. Because of high morbidity and mortality rates of necrotizing pancreatitis, identification of morphologic types and patients who are at risk of developing poor prognosis is essential in the early course of disease. Between January 1996 and January 2002, 140 patients with acute pancreatitis were hospitalized for treatment in Çukurova University, Faculty of Medicine, Department of Surgery. The patients were divided into four groups as biliary edematous-necrotizing and nonbiliary edematous-necrotizing pancreatitis. The discrimination of edematous and necrotizing pancreatitis has been done according to the clinical signs and the findings of abdominal tomography and operation. The clinical severity of acute pancreatitis was determined by Ranson's criteria and the morphologic severity by Balthazar's CT severity index. Morbküiy and mortality rates have been evaluated in each groups. Also the relation between treatment modality and mortality has been analyzed. The mortality rates were 3,8% and 34,2% for edematous and necrotizing pancreatitis respectively. For the patients, who were treated with surgery for necrotizing pancreatitis, mortality rate was 41%, which was higher than the rate in the literature. In conclusion, it seems that if there is no definite infection diagnosed, conservative treatment of the patients with necrotizing pancreatitis is associated with favorable results in clinical course and mortality rates. However, in the cases of secondary infection of the pancreatic necrosis, surgical management is mandatory. Surgjeal treatment of selected cases only with secondary infection in necrotizing pancreatitis ma# decrease the mortality rate. Specific intensive therapies according to the type of pancreatitis and suitable antibiotic prophylaxis for necrotizing pancreatitis should lead to us better results.