Doksorubisinin oluşturduğu kardiyotoksisitede melatoninin etkisi
Effect of melatonin on the cardiotoxicity of doxorubisin
- Tez No: 132562
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ÖZGÜ METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, Kalp kası, Melatonin, Ultrastrüktür VI, Doxorubicin, Cardiac muscle, Melatonin, Ultrastructure. VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Doksorubisinin Oluşturduğu Kardiyotoksisitede Melatoninin Etkisi Doksorubisinin en önemli yan etkisi olan kardiyotoksisite üzerine melatoninin koruyucu etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada 40 adet Wistar tipi albino erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar 5 gruba ayrıldı. I. gruba 4 gün süre ile serum fizyolojik, II. gruba 15 gün süre ile %2,5'luk etanol, III. gruba 15 gün boyunca 6 mg/kg/gün dozunda melatonin (Sigma), IV. gruba 4 gün boyunca 3 mg/kg/gün dozunda doksorubisin (Adriblastina-Carlo Erba) ve V. gruba doksorubisin + melatonin kombinasyon tedavisi intraperitoneal olarak uygulandı. Deney sonunda alman doku örnekleri biyokimyasal analizler, ışık ve elektron mikroskobik incelemeler için uygun yöntemlerle hazırlandı. Biyokimyasal inceleme için alınan doku örneklerinde malondialdehit, süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz değerleri ölçüldü. Doksorubisin grubunda bir lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehit değerleri anlamlı bir şekilde yüksek iken doksorubisin ile melatoninin kombine uygulandığı grupta malondialdehit değerlerinin düştüğü saptandı. Ayrıca süperoksit dismutaz değerlerinin melatonin grubu ile doksorubisin + melatonin kombinasyon tedavisi uygulanan grupta arttığı ve glutatyon peroksidaz değerlerinin ise doksorubisin grubu ile doksorubisin + melatonin kombinasyon tedavisi uygulanan deney grubunda azaldığı saptandı. Histolojik inceleme sonucunda doksorubisin grubunda belirgin miyofibril harabiyeti, sarkomer düzenlenmesinde bozulma, mitokondriyal dejenerasyon ve dev mitokondriyon formasyonu, sarkolemma bütünlüğünde bozulma ve lipid birikimi gözlendi. Ayrıca bazı hücrelerde sarkoplazma içerisinde fılamentöz yapıların biriktiği, hücreler arası bölgelerde kan damarlarında yapısal değişikliklerin olduğu ve kollajen liflerin artarak kalın demetler oluşturdukları izlendi. Doksorubisin tedavisine melatonin eklendiğinde tüm yapısal değişikliklerin azalarak gerilediği gözlendi. Kemoterapötik bir ilaç olarak kullanılan doksorubisinin kardiyotoksik yan etkisinin antioksidan sistemin baskılanması ve lipid peroksidasyonuna bağlı olarak geliştiği ve doksorubisin tedavisine melatonin eklenerek doksorubisinin kardiyotoksik etkisinin büyük oranda önlenebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of Melatonin on The Cardiotoxicity of Doxorubicin This study was designed to investigate the preventive effect of melatonin on doxorubicin's most important side effect, cardiotoxicity. Fourty male albino Wistar rats were utilized and the rats were divided into five groups. Group I, serum physiologic solution for 4 days; group II, 2.5 % ethanol for 15 days; group III, melatonin 6 mg/kg/day for 15 days; group IV, doxorubicin 3 mg/kg/day for 4 days and group V doxorubicin and melatonin combination were administered intraperitoneally. At the end of the experiment, tissue samples obtained from the rats were prepared for biochemical analysis, light and electron microscopic examination. The levels of malondialdehyde, superoxide dismutase and glutathion peroxidase were measured in tissue samples for biochemical analysis. Malondialdehyde, a product of lipid peroxidation, was found to be significantly higher in the doxorubicin group. However, in the doxorubicin and melatonin combination group the levels of malondialdehyde were decreased. While superoxide dismutase levels were increased in both melatonin and melatonin-doxorubicin combination groups, levels of glutathion peroxidase were decreased in doxorubicin and doxorubicin-melatonin combination groups. The histologic examination revealed destruction of myofibrils, disorganization of sarcomeres, mitochondrial degeneration and formation of giant mitochondria, disruption of integrity of sarcolemma and lipid accumulation in doxorubicin group. Also, accumulation of filamentous structures in the sarcoplasma in the some of the cells, structural changes in capillaries and increasement of collagen fibers forming bundles were observed. When the melatonin added to doxorubicin treatment all structural changes were reduced gradually. Cardiotoxic side effect of doxorubicin used as a chemotherapeutic agent probably developed as a result of supression of antioxidant system and lipid peroxidation. And it was concluded that the addition of melatonin at the treatment of doxorubicin could prevent the cardiotoxicity of doxorubicin.