Helicobacter pylori'nin insan mide mukozasına etkilerinin ışık ve elektron mikroskopik düzeyde incelenmesi
The effects of helicobacter pylori on the human gastric mucosa. A light and electron microscopic study
- Tez No: 132563
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Mide, Apopitozis, Nitrik oksit, Ultrastrüktür vıı, Helicobacter pylori, Stomach, Apoptosis, Nitric oxide, Ultrastructure V11I
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Helicobacter pylori'nin İnsan Mide Mukozasına Etkilerinin Işık ve Elektron Mikroskopik Düzeyde İncelenmesi Helicobacter pylori enfeksiyonu, dünyada en sık görülen gastrointestinal bakteriyel enfeksiyondur. Bu çalışmada Helicobacter pylori ile enfekte hastalardan elde edilen mide mukozası biyopsi örneklerinin ışık ve elektron mikroskopta incelenmesi amaçlandı. Helicobacter pylori ile enfekte 43 ve enfekte olmayan 1 2 gönüllü hastadan elde edilen doku örnekleri, elektron mikroskop ve rutin histolojik inceleme ile apopitozis ve indüklenebilir nitrik oksit sentaz aktivitesi için immünohistokimyasal yöntemlerle hazırlandı. Helicobacter pylori'nin mide mukoza epiteli üzerinde mukus tabakası içerisinde ve mukus tabakası altında tek veya gruplar halinde yerleştiği gözlendi. Enfekte olgularda mide mukozasında apopitozisin yüzey prizmatik hücrelerde, gastrik bez hücrelerinde ve lamina propria'da yer alan hücrelerde artış gösterdiği saptandı. İndüklenebilir nitrik oksit sentaz aktivitesinin Helicobacter pylori ile enfekte olgularda, yüzey prizmatik epitel hücrelerinde, mononüklear ve polimorfonüklear lökositler ve gastrik bezlerde paryetal hücrelerinde belirgin olduğu görüldü. Elektron mikroskobik incelemelerde, Helicobacter pylori'nin deney grubunda epitel yüzeylerinde, mukus tabakası altında ve hücrelerarası aralıklarda bulundukları görüldü. Dejenerasyonun belirgin olduğu olgularda, Helicobacter pylori'nin yüzey epitel hücrelerinin sitoplazmasmda geniş vakuoller içerisinde yer aldığı dikkati çekti. Helicobacter pylon ile enfekte olgularda, epitel hücrelerinde mikrovillus kaybı, sitoplazmik vakuolızasyon, sekresyon granüllerinde değişiklikler, hücrelerarası aralıklarda genişlemeler saptandı. Epitel hücreleri arasında, lamina propria'dan göç etmiş olan, çok sayıda nötrofıl lökosıt ve lenfositlerin varlığı gözlendi. Hücreler arasında ve lümende bulunan bakterilerin, nötrofıl lökosit ve makrofajlar tarafından fagosite edildikleri saptandı. Sonuç olarak, Helicobacter pylori enfeksiyonunun, mide mukozasında önemli yapısal değişiklere sebep olduğu, epitel hücrelerinde apopitozu ve indüklenebilir nitrik oksit sentaz aktvitesini arttırdığı belirlendi. Organizmanın enfeksiyona karşı oluşturduğu enflamatuar ve ımmün cevapların, hücresel dejenerasyonda önemli bir role sahip olabileceği, enfeksiyona bağlı olarak artan nitrik oksit'in, mukoza hücrelerinde apopitozu tetikleyebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Helicobacter pylori on the Human Gastric Mucosa. A Light and Electron Microscopic Study. Helicobacter pylori infection is the most common gastrointestinal infection in the world. In this study, it was aimed to analyse of gastric mucosa biopsy specimens obtained from patients infected with Helicobacter pylori by light and electron microscope. Tissue samples were obtained from 43 patients infected with Helicobacter pylori and 12 control volunteer which are not infected were examined by electron microscopy and routine histological analysis and for apoptosis and inducible nitric oxide synthase activity by immunohistochemical methods. It was observed that Helicobacter pylori were localized as single cell or groups in the mucus layer of the gastric mucosal epithelium. It was detected that apoptosis was increased in surface epithelium, lamina propria and gastric glands in infected mucosa. Also, inducible nitric oxide immunoreactivity was obvious in the gastric mucosa. Electron microscopic observations revealed an excessive Helicobacter pylori in the mucus layer of the surface epithelium and intercellular spaces. It was interested that. Helicobacter pylori was seen in the cytoplasm of the surface epithelial cells. Loss of microvilli, cytoplasmic vacuolation, changes in secretory granules and enlargement of intercellular areas were common in the Helicobacter pylori infected tissues. Numerous neutrophil leucocytes and lymphocytes were encountered in the gastric epithelium. Moreover, it was seen that the neutrophil leucocytes and macrophages were phagocytosed several bacterium. As a result, Helicobacter pylori caused significant structural alterations in gastric mucosa, increased in apoptosis and inducible nitric oxide synthase activity. Inflammatuar reactiones and immun responses against Helicobacter pylori, may play very important role in cellular degenerations. Furthermore, the increased level of the inducible nitric oxide might induce apoptosis in the gastric mucosa.