Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın Kopenhag Siyasi Kriterleri açısından Avrupa Birliği'ne entegrasyon süreci üzerine bir inceleme
A study on Turkey, Bulgaria and Romania's European Union integration process from the perspestive of Copenhagen Political Kriteria
  1. Tez No: 132606
  2. Yazar: AHMET ATAKİŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Kopenhag Siyasi Kriterleri, Türkiye'nin Avrupa Birliği Entegrasyonu, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği Entegrasyonu, Romanya'nın Avrupa Birliği Entegrasyonu, European Union, Copenhagen Political Criteria, Turkey's European Integration, Bulgaria's European Integration, Romania's European Integration
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
ÖZET Avrupa Birliği'nde, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'nun oluşumuyla başlayan bütünleşme hareketi, aradan geçen uzun bir süreç içerisinde gelişme göstermiştir. Öngörülen bütünleşme hedeflerine uygun olarak, Avrupa Birliği bünyesine kattığı yeni üyelerle genişleme hareketine özellikle son yıllarda hız kazandırmıştır. Bu genişleme sürecinden faydalanmak isteyen, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya, ortak dış politik hedefleriyle, Birliğin kriterlerine uyum çabasında, aynı amaçlar doğrultusunda ilerlemektedirler. Çalışmamızda, ele aldığımız üç ülkenin Avrupa Birliğine uyum süreçlerini karşılaştırarak, ortak problemleri çözmek için geliştirdikleri farklı stratejilere bir bakış açısı sağlamak amacındayız. 1989 sonrası demokratikleşme çabalarının, Bulgaristan ve Romanya'nın Kopenhag Siyasi kriterlerini, geniş ölçüde tamamlamalarına etkisi büyük olmuştur. Bu süreçte ise, Bulgaristan ve Romanya'dan farklı olarak, Türkiye'nin Soğuk Savaş sonrasındaki jeopolitik konumu sorgulanmaktaydı. Ortaya çıkan“Yeni Dünya Düzeni”nde, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya Batı Avrupa ile bütünleşme çalışmalarına hız kazandırdılar. Son olarak, incelediğimiz bu üç ülkenin Avrupa Birliği ile entegrasyon çalışmalarındaki iç dinamik farklılıklarına değinerek; AB'nin bu ülkelere tanı üyelik perspektifinden nasıl baktığına açıklık kazandırmak amacındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The European integration movement has been progressively evolved in order to the establishment of the European Coal and Steel Community. According to the assumption of integration aims, especially in the recent years, the expansion of the European Union has been improved with its new members. Which wants to benefit from this expansion process, Turkey, Bulgaria and Romania, are in the effort of the Union's criteria harmonization by their same foreign policy goals, in which are also progress in the same way. Our aim is to establish a different perspective for solving the shared problems of these three countries that we involved in our research by the comparison of their European Union integration process. The impact of the democratization efforts after 1989, for accomplishing of the Copenhagen Political criteria for Bulgaria and Romania had a great effect. With this process, different from Bulgaria and Romania, Turkey's geopolitical situation had been questioned in the Post-Cold war era. By the rise of the "New world order*', Turkey, Bulgaria and Romania, hasted the integration studies with the West Europe. Finally, the tree country that we researched which integrated with European Union, in order to point out internal dynamics differences, our object to explain how the European union perspective on those countries full membership.