Çalışma sermayesi yönetimi
Working capital management
  1. Tez No: 132607
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUDİ APAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi Yönetimi, Net İşletme Sermayesi, Dönen Varlıklar, Nakit Yönetimi, Alacak Yönetimi, Working Capital Management, Net Working Capital, Current Assets, Cash Management, Credit Management
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İşletmelerin bir yıldan daha kısa sürede paraya çevrilebilen varlıklarının yönetimini kapsayan, işletme sermayesi yönetimi, işletmeler için üzerinde durulması gereken bir önem arz etmektedir. Dönen varlıklara yapılan yatırımı ifade eden işletme (çalışma) sermayesi yönetimi, işletmelerde iyi bir şekilde analiz edilememektedir. İşletmelerin kar ile risk arasında optimum dengenin sağlanmasına yönelik kararlarında etkili olmaktadır. Nakitlerin, alacakların ve stokların yönetiminde en uygun kararların alınması firmaların başarısı için gereklidir. Net işletme sermayesi kavramı ile açıklanan kısa dönemde paraya çevrilebilecek varlıklar ile kısa sürede ödenecek borçlar arasındaki fark; firmaların borç ödeme gücünün önemli bir göstergesidir. Çalışma sermayesi yönetiminde bu konu dikkatle ele alınmakla birlikte firmaların kar ile likidite arasındaki ilişkileri önem taşımaktadır. Firmaların fınans yöneticilerinin rekabet şartlarına uygun kararlar verebilmeleri için işletmenin fınansal yapısının iyi bilinmesi, finansman kaynaklarının ve kullanımlarının analizi şarttır. İşletme sermayesi yönetiminin araçlarından biri olan“net işletme sermayesi değişim tablosu”fınans yöneticilerinin karar vermesine yardımcı olacak önemli bir araçtır. İşletme sermayesi yönetimi özellikle yüksek enflasyon deneyimi olan ülkelerde, işletmeler tarafından daha iyi anlaşılmalı ve ona gereken önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Working Capital Management which includes company assets that can be changed to cash in less than one year is an important issue. Working Capital Management which means the investment on current assets can not be analyzed well. It is being effective on company decisions for providing optimum balance between profit and risk. Taking most appropriate decisions in cash, credit and stock management are necessity for the company success. Net working capital which can be described as“the difference between assets which can be changed to cash in short term, and debts which will be paid in short term”is an important indicator of company's debt payment power. Company's relations between profit and liquidity is important with this issue is being taken in working capital management. To know company's financial structure and analyzing financial resources and their usages are very important in order to take decisions which are appropriate to competitive conditions.“Net working capital transformation table”which is one of the working capital management to is an important issue that will help finance managers to make decisions. Working capital management should be understood better and required attention should be given by the company's, especially in a country experiencing with high inflation.