Siyasal toplumsallaşma etmenleri ve siyasal katılım ilişkileri
Relations, between political socialization factors and political participation
  1. Tez No: 132626
  2. Yazar: GÖKHAN ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ VARLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Toplumsallaşma, Siyasal Katılma, Birincil Gruplar, İkincil Gruplar, Political Socialization, Political Participation, Primary Groups, Secondary Groups
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
11 ÖZET Siyasal olayların nedenlerini çözümleyebilmek için onu etkileyen sosyal değişkenlere bakmak gereklidir. Sosyal olguların göreceliliği burada en büyük sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal olguların siyasal davranışlar üzerine etkisini belirlemede“siyasal toplumsallaşma süreci”en büyük öncülümüz olmuştur. Bu yaklaşım bizim siyasal davranışı birey düzeyinden açıklamamızda hareket noktamızı oluşturmaktadır.. Siyasallaşma süreci bireyin siyasal davranışlarım doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Bireyin bu süreçte edindiği bilgiler bireyin algılama süzgecinden geçerek yorumlanacak ve bu yönde siyasal davranışa sebep olacaktır. Siyasal toplumsallaşma etmenlerinden“aile”kurumunun birey üzerinde etkileri diğer etmenlere göre daha ağırlıklı olmuştur. Bilhassa bireyin ergenlik dönemindeki siyasal tercihlerinde aile önemli bir siyasal kaynak işlevi görmektedir. Çok geniş bir kavram olan siyasal davranışı netleştirmede siyasal katılma önemli bir kavramdır. Bu şekilde bireyin siyasal hayata ait girdüerinin, nasıl bir şekilde çıktıya dönüştüğünü yorumlayabiliriz. Siyasal seçimlerin sonuçlarım derinlemesine analiz edebilmek ve ileriye dönük tahminlerde bulunabilmek için bireyle, siyasal toplumsallaşma süreci arasındaki ilişkileri ortaya koymak gerekmektedir. Bireyin siyasallaşma derecesi çoğu zaman siyasal hayata aktif katılımım peşinden getirmektedir. Fakat bu katılımın derecesi her y^man aynı yoğunlukta gerçekleşmemektedir. Siyasal toplumsallaşma ile siyasal katılma ilişkisi, birbirini bütünleyen fakat bireysel düzeyde her zaman kesin sonuçlar ve genellemeler ifade etmeyen bir ilişkidir. Bunda en büyük etken siyasal toplumsallaşmanın hayat boyu devam eden ve yenilenen bir süreç olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT It is necessary to consider the social variations in order to analyze the reasons of the political events. Political relativity of phenomens appears to be the most important problem.“Political socialization process”is the most important factor to specify the social effects of phenomens on political behavior. This approach is the starting point of explaining the political behavior at the individual level. Politization process directly or indirectly effects the political attributes. The information that the individual acquires in that process is going to be interpreted by passing through the individual's perception and will cause political behavior in that direction Among the political socialization factors, the family institution has more influence on individual than the other factors. Family acts as an important political resource, especially in individual's political preference at his/her adolosence period.. Political participation is an important concept to clarify the political behavior. It can be interpreted that how the individual's inputs of political view reverse to outputs. In order to analyse the political elections' results in depth and to do forecating, it is necessary to reveal the relations among the political socialization process. The individual's politicalization level usually causes active participation to political life. But this participation level does not always realize at the same rank as usual. As the relationship between political socialization and political participation complete each other at the individual level, it does not always express certain results and generalization. The main reason of this is that the political socialization is a continuous and renewed process.