Nordik ülkelerinin Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği'ne entegrasyonu
Integration of Nordic countries to the European Economic and Monetary Union
- Tez No: 132629
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Nordik ülkeleri, ekonomik entegrasyon, Avrupa Ekonomik Alanı, Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi, Avrupa Para Birliği, European Union, Nordic countries, economic integration, European Economic Area, European Free Trade Area, European Monetary Union
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
IV ÖZET Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiler, 1950'li yıllarda, Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun kurulmasıyla birlikte değişmeye başlamıştır. Beş Nordik ülkesinden üçü de Avrupa Birliği üyesi olmuş, Norveç ve İzlanda ise Topluluk dışında kalmayı tercih etmişlerdir. Bu kapsamda, bu çalışmada, Nordik ülkelerinin çoğunluğunun niçin 1995 yılma kadar Avrupa Birliği dışında kaldığı ve Finlandiya'nın Avrupa Para Birliği'ne dahil olurken İsveç ve Danimarka'nın niçin Avrupa Para Birliği dışında kalmayı tercih ettiği üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, Nordik ülkeleri ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin gelişimini incelemek olmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde, Nordik bölgesinin tanımı yapılmış ve Nordik ülkeleri arasında gerçekleştirilen Nordik işbirliği girişimlerinin tarihi gelişimi ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, beş Nordik ülkesi İsveç, Finlandiya, Danimarka, Norveç ve İzlanda' nın genel ekonomik durumları ülkelerin öne çıkan ekonomik sektörleri ve dış ticaretleri üzerinde durularak incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Nordik ülkelerinin Avrupa Birliği entegrasyon süreci ve üyelik müzakereleri safhaları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Avrupa Para Birliği'nin gelişimi ve Nordik ülkelerinin Avrupa Para Birliği üyeliği konusuna olan yaklaşımları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Since the 1950s, the economic relations between European countries are undergoing major changes with the formation of European Union. Only three of the five Nordic countries joined the European Union while Norway and Iceland so far remained as outsiders. In this context, this study tries to investigate why the majority of the Nordic countries remained outside the European Union until 1995 and why Sweden and Denmark is not a member of the Economic and Monetary Union while Finland is. For that purpose, this study intends to examine the evaluation of the relationship between the Nordic countries and the European Union. In the first part of the study, Nordic region is defined and also the origins and the development of cooperation attempts among the Nordic countries are studied from a historical perspective. In the second part of the study, economic performances of five Nordic countries- Denmark, Sweden, Finland, Norway and Iceland- have been analysed with a special reference to their leading economic sectors and foreign trade. In the third part of the study, the accession process of the Nordic countries to the European Union and the phases of the accession negotiations have been discussed. The last part of the study concentrates on the European Monetary Union and the European Monetary Union membership of the Nordic countries.