Yolsuzluğun iktisadi analizi
  1. Tez No: 132634
  2. Yazar: BERKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN YAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk algılama endeksi, şeffaflık, rant, ahlak, siyasal yozlaşma. vuı, Corruption perception index, transparency, rant, ethics, political corruption. IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bugün dünyada gün yoktur ki yolsuzlukla ilgili bir haber veya vaka olmasın. Tüm dünyada bu denli önem kazanması ister istemez kafalarda bazı soruları gündeme getirmektedir. Acaba yolsuzluk bugün geçmişten daha mı fazla, yoksa her zaman mevcuttu da, bu denli dikkat çekecek boyutlara ulaşması bu konunun artık göz ardı edilmeyecek bir noktaya gelmiş ve bizi de bu konuya kanalize mi etmişti? Bu soruya ne yazık ki kesin cevap verebilecek istatistikler mevcut değildir. Ancak yapılan çeşitli araştırmalar (yolsuzluk algılama endeksleri, anketler vs.) yolsuzluğun, şimdi eskisine oranla daha fazla ilgi çektiği yönündedir. Yolsuzluk, ekonomik gelişmeye sekte vuran, kamu hizmetinin vatandaşa eşit olarak uygulanmasına mani olan ve toplumun değer yargılarını zedeleyen demokrasinin işlemesini sekteye uğratan büyük bir engeldir. Bu çalışmada yolsuzluğun tanımlanması, buna bağlı olarak sebepleri ve dünyada yolsuzluğun gelmiş olduğu boyutu anlatılmaya çalışıldı. Birinci bölümde yolsuzluğa temel yaratan, diğer bir deyişle yolsuzluğun tanımını ve yolsuzluk kavramının ne çağrıştırdığı, ikinci bölümde yolsuzluğun etkileri,üçüncü bölümde Rant kollama ve teşvik kavramlarını etkileri ve sosyal boyutu açısından incelemeye çalışıldı. Dördüncü bölümde yolsuzluk kavramının ölçülmesi ve şeffaflığın yolsuzluğun önlenebilmesi için önemli bir caydırıcı kuvvet olduğunu vurgulamaya, beşinci bölümde ise Türkiye'de yolsuzluk kavramı ve Türkiye'nin yolsuzluk boyutunun neresinde olduğu anlatılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, there is no day that any news or cases about corruption occurred. Therefore, some questions about the importance of the corruption are investigated on our minds. We asked the question if the corruption is much better known than today. Unfortunately this question is not answered clearly. By the help of surveys like corruption perception index and poll, it shows that today corruption is more attractive than before. Corruption prevents economical development and distribution of public services equally. It is clear that corruption will be discussed less in the countries which is administrated with a transparency politics and democratic. In this study the definition and the causes of corruption, related to this the dimension of the corruption reached all over the world is tried to be explained. In the first section the bases of corruption and what it means, in the second section the effects, in the third section rant seeking, influence and its social dimension is explained. In the forth section the evaluation of corruption by the help of CPI and the importance of transparency for preventing corruption and in the last section corruption in Turkey is emphasized.