Sürdürülebilir kalkınma ve Türkiye'de çevre politikaları
Sustainable development and environment politics of Turkey
- Tez No: 264814
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜSTEM YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre, Türkiye'de Çevre Politikaları
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Sanayi Devrimi'ne kadar doğal dengesini koruyabilen dünya, son 150-200 yıl içinde sanayide makineleşme ile kitle üretimine geçilmesi neticesinde doğal dengesini koruyamaz hale gelmiştir. Bunun neticesinde, ekonomik kalkınma ve gelişme, beraberinde çevre kirliliklerini getirmiştir. Özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Batılı ülkeler hızlı bir kalkınma sürecine girmişler ve yıkılan şehirlerini ve sanayilerini yeniden inşa ederken çevreyi korumayı genellikle gözardı etmişlerdir. Ancak belli bir süre sonra, artık çevrenin kendini düzeltemediğinin farkına varılmıştır. Bunun neticesinde, sürdürülebilir kalkınma kavramı ortaya çıkmış ve kalkınmanın ancak sürdürülebilir olduğu zaman anlamlı olacağı, çevreye zarar vererek ve çevreyi hiçe sayarak yapılacak olan kalkınmanın, faydadan çok zarar getireceği düşüncesi hakim olmaya başlamıştır. Bu çerçevede dünyada, Avrupa'da ve Türkiye'de yapılan çalışmalar incelenmiş ve ülkemizdeki çevre politikalarına genel bir bakış getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The World can obtain the natural balance, before the Industrial Revolution. In the last 150-200 years in the industry as a result of mechanization and mass production late has become unable to maintain the natural balance. As a consequence, economic growth and development, environmental pollution has brought with it. After the Second World War, European countries have entered a rapid development process and to rebuild the demolished cities and industry while protecting the environment was often neglected. But after a while, now aware of the environment has been corrected itself. As a consequence, sustainable development concept has emerged and development, but sustainable when it makes sense, environmental damage to the environment and in defiance will be the development, the benefits do more harm than the thought of domination has begun. In this context, The World, European countries, Turkey and the studies are analyzed and an overview of our environmental policies were introduced.