Sustainable development strategy in regional planning and a case study on Seyfe region
  1. Tez No: 8172
  2. Yazar: AYŞE ÖZNUR ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: i Sürdürülebilir kalkınma, çevresel etki değerlendirmesi, çevre koruma, çevre-ekonomi bağıntısı, bölgesel sürdürülebilir kalkınma planlaması Ana, Bölgesel planlama, Sürdürülebilir kalkınma, Sustainable development, environmental impact assessment, environmental protection, environmen tal-economic interactions, regional sustainable development planning Soience Code : 601.06.00, Regional planning
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
Özet
vi ÖZET BÖLGE PIANLAMADA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA STRATEJİSİ ve ŞEYSE BÖLGESİ ÜZERİNE BİR ÖRNEK ÇALIŞMA ÖZER, Ayşe Özmır Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi : Doç.Dr.Ayda ERAYDIN Ocak, 1990, 174 sayfa Bu çalışmanın amacı, çevre ve ekonomi bağıntısını kurarak kaynakların sürekli ve dengeli kullanımını öngören“sürdürülebilir kalkınma”stratejisini bölge planlamada izlemek ve bu amaçla, proje değerlendirme süreçlerinden olan Çevresel Etki Değerlendirmesinin Bölgesel Sürdürüle bilir Kalkınma Planına uyarlanmasına ilişkin bir uygu lama önerisi getirmektir. Doğal kaynakların kullanımında“ekonomi”ağırlıklı yaklaşımlar ile, özellikle son yarım yüzyıl içerisinde, endüstrileşmenin ön plana çıkması ve çevre boyutuna karşı ihmalkâr bir tutum izlenmesi, çevre üzerinde aşırı baskı lara yol açmıştır. Ne varki, yüksek boyutlara varan çevre sorunları, 1970'lerden bu yana:, dünyanın ilgisini çevre konulan üzerine çekmiş ve bu kez, o yıllara değin gözar dı edilen çevre gerçeği“ne yönelinmeye başlanmıştır. Bu gelişmeler yeni yaklaşımların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bunlardan en yenisi ve üzerinde tüm dünya ülkelerince en fazla durulanı ”sürdürülebilir kalkınma"vii stratejisidir. 1980 lerin ortalarında ortaya atılan bu strateji, Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Dünya Çev re ve Kalkınma Komisyonunca hazırlanan Ortak Geleceğimiz raporunda (1987) temel strateji olarak yer aldıktan sonra, daha yoğun bir ilgi alanı haline gelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma stratejisinin bölge plan lamada izlenebilmesi yönünde teorik ve pratik çalışmalara ihtiyaç vardır. Aslında, 1970'lerden bu yana çevre boyutu nu giderek daha fazla kapsamına alan bölge bilimi ve onun bir uzantısı olan bölge planlamada halen geliştirilmiş me tod ve tekniklerde ekonomi-çevre bağıntısı kurulmuş ve ku rulmaktadır. Ancak bunların sürdürülebilir kalkınma strate jisi için bir revizyonuna gidilip yeni gereksinimleri kar şılayıcı metodolojiler ve teknikler geliştirilmelidir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bu amaçla kul lanılabilecek en uygun araçlardan birisidir. Bölge plan lamanın sistem yaklaşımı içerisinde ÇED'nin sürdürülebi lir kalkınma strateji yönünde başarıyla uygulanması mümkün dür. Bu çalışmada, bölge planlamanın geçirdiği evreler sonucu bugün ulaştığı aşama, bölge bilimi ile birlikte, incelenmiş ve sürdürülebilir kalkınma stratejisi yönünde bir planlama süreci önerisi geliştirilmeye çalışılmıştır. Geliştirilen bu öneri ile ÇED'nin bağıntısı kurularak, sürdülebilir kalkınma yönünde bir sistem yaklaşımı önerisi ne varılmak istenmiştir. Daha sonra, bu öneriyi Seyfe Böl gesi için sınamak üzere, öncelikle bu bölgenin tam bir in celemesi ve tanımı yapılmış ve sistem yaklaşımı ile amaç formülasyonundan başlanarak, bir bölgesel sürdürülebilir kalkınma planlama süreci önerisi, ÇED ile bağlantılı ola rak, bu bölge için geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT SUSTAINABLE DEVELOPMENT STRATEGY IN REGIONAL PLANNING AID A CASE STUDY OF SEYFE REGION ÖZER, Ayşe Öznur M. S. in Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ayda ERAYDIN January, 1990,174 pages The aim of this study, is to follow the strategy of“sustainable development”, which inspires the use of resources continuously in a balanced way by integrating environment and economy, in regional planning, and, for this purpose, to bring a proposal for the application of Environmental Impact Assessment, which is a project evaluation process, to Regional Sustainable Development Plan. The economy laden approaches in the use of natural resources, the influencial growth of industry, in esp. the last half of the century and the attitude of neglect*- ing the environmental dimension resulted heavy stress on the environment. However, the environmental problems which have risen to huge dimensions have attracted the attentions in the world to the environmental subjects, esp. after 1970* s, and this time, the“reality”of envi ronment, which had been left out of sight until, then, became to be the common concern. All these developments brought out the new approah- es. The newest of them and the most interested one byall countries in the world is the strategy of“sustainable development ”.This strategy, which has been put forward in the mid 1980's, became to be an intensive interest area after it is recommended as the major strategy in the report of Our Common Future prepared by the World Commission on Environment and Development (1987), which was established by the United Stations. It is required to make theoretical and practical studies to folldw the sustainable development strategy in regional planning. Actually, in the regional seience and in the regional planning, which is the extension of it, the environmental dimension has been included since 1970' s, and in the methods and techniques economy and environment has been integrated. However, they have to be revised for the sustainable development strategy and there should be deve loped new methods and techniques which shall be required. Environmental Impact Assessment(EIA)is one of the most relevant tools to be used for this purpose. It is possible to apply EIA to the regional planning in systems approach and towards the sustainable development strategy, successfully. In this study the stage that the regional planniing has reaeed through the phases of its development, together with the regional science, is analyzed and it is attempted to develop a proposal for a planning process towards sustain able developlent. By integrating EIA to this proposal,it is intended to attain a systems approach towards this strategy. later, to test this proposal for Seyfe Region, first of all, the complete analysis and the description of the region is made ; and, with systems approach, starting from goal formulation, a proposal for a regional sustainable development planning process, in an integrat ed manner with EIA, is developed for this region.