Şark tipi tütünlerde besin elementi alınım seyri ve topraktan kaldırılan besin elementi miktarının belirlenmesi
The quantity and uptake pattern of plant nutrients by oriental tobacco
  1. Tez No: 132990
  2. Yazar: AYLA OYA KARACAER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EŞREF İRGET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Plant nutrients, oriental tobacco, fertilizatin, uptake pattern
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırma Şark Tipi Tütünlerde gübreleme programlarının hazırlanmasında veri sağlaması amacı ile vegetasyon periyodu boyunca besin elementi alınım seyrini ve topraktan kaldırılan makro (N, P, K, Ca, Mg) ve mikro (Fe, Zn, Mn, Cu) besin elementi miktarlarım belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede 2 yıllık bir çalışma yürütülmüştür.Çalışmanın 1. yılında Ege bölgesinin Manisa ve İzmir illerinde, 15 tarladan alınan örneklerle, topraktan kaldırılan besin elementi (N, P205, K20, CaO, MgO, Fe, Zn, Mn, Cu); 2.yılında ise 3 yerden vegetasyon periyodu boyunca belli aralıklarla alınan örnekler ile de besin elementi alınım seyri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre 44,7-95,1 kg/da arasında değişen verim değerleri üe topraktan 1-2,2 kg N; 0,13-0,30 kg P205; 1,2-2,5 kg K20; 1,6-3,5 kg CaO; 0,37- 0,80 kg MgO; 127-270 gr Fe; 2,2-4,7 gr Zn; 7,45- 15,8 gr Mn; 1,5-3,1 gr Cu kaldırıldığı belirlenmiştir. Yine araştırma sonuçlarına göre Kırım döneminin başladığı şaşırtmadan sonra 60. günde tüm bitki organları (yaprak+kök+sap) ile besin elementlerinden N'un %79'u, P'un %54'ü, K'un %72'si, Ca'un %62,5'i, Mg'un %52'si, Fe'in %58'i, Cu'ın %52'si, Mn'ın %66'sı ve Zn'nun %63,5'inin kaldırıldığı belirlenmiştir. Anahtar kelime: Besin elementi alınım seyri, Şark tipi tütün, gübreleme, topraktan kaldırılan besin elementi
Özet (Çeviri)
The research was conducted for fertilizer recommendations of Oriental tobacco. Primary and secondary plant nutrient uptakes were exarnined throughout the vegetation period.A two yearly study was conducted. In the first year, plant were sampled from 15 plantations of Izmir and Manisa analyzed for their N, PaOs, K2O, CaO, MgO, Fe, Zn, Mn, Cu uptakes. In the second year, seasonal nutrient uptake pattern was studied by tiie periodically taken samples from 3 plantations. Results showed that kg 1-2,2 N; 0,13-0,30 kg P205; 1,2-2,5 kg K20; 1,6-3,5 kg CaO; 0,37- 0,80 kg MgO; 127-270 gr Fe; 2,2-4,7 gr Zn; 7,4- 15,8 gr Mn; 1,5-3,1 gr Cu was uptaken by 44,7-95,1 kg/da yield. Results also showed that at the initiation of maturity period on the 60th day after transplantation, 79 % of N, %54 of P, %72 of K, %62,5 of Ca, %52 of Mg, %58 of Fe, %52 Cu, %66 of Mn and %63,5 of Zn was taken by whole plants (leaves+stems+roots).