Bazı üzüm çeşitlerinin ve asma anaçlarının kallus kültürü yoluyla in vitro rejenerasyonu üzerine araştırmalar
Studies on the in vitro regeneration of grape cultivars and grapevine rootstocks by callus culture
  1. Tez No: 133024
  2. Yazar: ARZU BAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. İBRAHİM UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, kallus kültürü, rejenerasyon, grapevine, callus culture, Regeneration
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN VE ASMA ANAÇLARININ KALLUS KÜLTÜRÜ YOLUYLA IN VITRO REJENERASYONU ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Arzu BAYIR Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. H. İbrahim UZUN Nisan 2003, 74 Sayfa Bu çalışmada, ülkemizde yetiştiriciliği yapılan Sultani Çekirdeksiz ve Cardinal üzüm çeşitleri ile Kober 5BB ve Fercal asma anaçlarının kallus kültürü yoluyla rejenerasyon olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla yürütülen çalışmalar 2000-2002 yıllan arasında, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doku Kültürü Laboratuvarı ile Araştırma ve Uygulama Bağında yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan çeşit ve anaçlara ait in vitro koşullarda yetiştirilmiş bitkilerden alınan yaprak ayası, yaprak sapı ve internodyum eksplantlan değişik bitki büyüme düzenleyici maddelerin (BAP, 2,4-D, Kinetin) eklendiği Murashige ve Skoog (MS) (1962) besi ortamlarında kültüre alınmıştır. Denemede kullanılan tüm çeşitler için 1 mg/l BAP'ın 0.1 mg/1 yada 1 mg/1 2,4-D ile olan kombinasyonları, anaçlar içinde 0.2 mg/1 BAP'ın 0.1 mg/1 2,4-D ile olan kombinasyonu kallus oluşumu ve kallus boyutu bakımından en iyi sonucu vermiştir. 2,4-D ve Kinetin'in birlikte kullanıldığı uygulamalarda ise Sultani Çekirdeksiz, Cardinal üzüm çeşitleri ve Kober 5BB asma anacı için 1 mg/1 2,4-D+ 1 mg/1 Kinetin uygulaması, Fercal asma anacı içinde 0.1 mg/1 2,4-D+l mg/1 Kinetin uygulaması kallus oluşumu ve kallus boyutu bakımından uygun bulunmuştur. Kallus kültürü sonucu elde edilen bitkiler toprağa aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE IN VITRO REGENERATION OF GRAPE CULTIVARS AND GRAPEVINE ROOTSTOCKS BY CALLUS CULTURE Arzu BAYIR Adviser: Prof. Dr. H. İbrahim UZUN M. Sc. Thesis, Horticultural Department April 2003, 74 Pages In this research, Sultani Çekirdeksiz and Cardinal grape cultivars and Kober 5BB and Fercal grapevine rootstocks, which are grown in Turkey, were investigated for their potential to be regenerated in in vitro conditions by callus culture technique. The experiments were conducted in the Tissue Culture Laboratory of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Akdeniz University between 2000 and 2002. Leaf lamina, petiole and internode explants were excised from plantlets that were grown in vitro conditions and cultured in Murashige ve Skoog (MS) (1962) medium supplemented with different plant growth regulators (BAP, 2,4-D, Kinetin). Media containing 1 mg/1 BAP in combination with 0.1 mg/1 or 1 mg/1 2,4-D was found to be the best for callus culture and callus dimension of all cultivars while 0.2 mg/1 BAP in combination with 0.1 mg/1 2,4-D of all rootstocks. MS medium supplemented with 1 mg/1 2,4-D+l mg/1 Kinetin combination was found to be optimal for callus culture and callus dimension of Sultani Çekirdeksiz, Cardinal grape cultivars and of Kober 5BB rootstock while 0.1 mg/1 2,4-D+l mg/1 Kinetin combination of Fercal rootstock. Plantlets derived from callus culture were transferred to soil.