Antalya'da yayılış gösteren kurbağa (Ordo:Anura) türlerinin helmint faunası
The Helminth fauna of tailless frog species (Ordo:Anura) distributed in Antalya
- Tez No: 133044
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kuyruksuz kurbağa, Anura, Helmint Faunası, Platyhelminthes, Nematoda, Acanthocephala, Antalya, Türkiye
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET ANTALYA'DA YAYILIŞ GÖSTEREN KUYRUKSUZ KURBAĞA (ORDO: ANURA) TÜRLERİNİN HELMİNT FAUNASI SERDAR DÜŞEN Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet ÖZ Haziran 2003, 116 sayfa Bu çalışma Antalya ve çevresinde yayılış gösteren kuyruksuz kurbağa türlerinin (Bufo bufo, B. viridis, Hyla arborea, Rana camerani, R. macrocnemis, R. ridibunda) helmint faunasını kapsamaktadır. Şubat 2001 - Aralık 2002 yıllan arasında toplanan 6 türe ait 421 örneğin incelenmesi sonucunda 21 helmint türünün varlığı saptanmıştır. Bu helmint türlerinden 2' sinin Monogenea (Polystoma viridis, Polystoma skrjabini), 12' sinin Digenea (Codonocephalus urniger, Diplodiscus subclavatus, Gorgoderina vitelliloba, Gorgodera cygnoides, Pleurogenoides medians, Prosotocus confusus, Brachycoelium salamandrae, Haplometra cylindracea, Haematoloechus breviansa, Encyclometra colubrimurorum, Dolichosaccus rastellus, Opisthiogfyphe ranae), Tinin Cestoda (Proteocephalus sp.), l'inin Acanthocephala (Acanthocephalus ranae) ve 5 'inin, Nematoda (Rhabdias bufonis, Cosmocerca commutata, Neoxysomatiun sp., Eustrongylides sp. ve Abbreviata sp) gruplarına ait olduğu tespit edilmiştir. Türkiye kurbağalan helmint faunasınınn ortaya çıkarılmasına katkı sağlamayı amaçlayan bu çalışmada tespit edilen helmintlerden Polystoma skrjabini, Haplometra cylindracea, Encyclometra colubrimurorum ve Dolichosaccus rastellus Türkiye için yeni kayıttır. R. ridibunda Brachycoelium salamandrae, R. camerani, Pleurogenoides medians, H. arborea Acanthocephalus ranae ve Cosmocerca commutata için Türkiye'den yeni konak kayıtlan olup aynı zamanda R. ridibunda Encyclometra colubrimurorum ve Abbreviata sp. için H. arborea da Encyclometra colubrimurorum için yeni ara konak kayıtlandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE HELMINTH FAUNA OF TAILLESS FROG SPECIES (ORDO: ANURA) DISTRIBUTED IN ANTALYA SERDAR DÜŞEN Ph. D. Thesis in Biology Adviser : Prof. Dr. Mehmet ÖZ June 2003, 116 pages In this study, helminth fauna of the six tailless frog species (Bttfo bufo, B. viridis, Hyla arborea, Rana camerani, R. macrocnemis and R. ridibunda) which distributed in Antalya and around were comprised. Between February 2001 - December 2002, 421firog samples were examined and 21 helminth species were determined. These helmint species are as follows: two of them Monogenea {Polystoma viridis, Polystoma skrjabini), 12 of them Digenea (Codonocephalus urniger, Diplodiscus subclavatus, Gorgoderina vitelliloba, Gorgodera cygnoides, Pleurogenoides medians, Prosotocus confusus, Brachycoelium salamandrae, Haplometra cylindracea, Haematoloechus breviansa, Encyclometra colubrimurorum, Dolichosaccus rastellus, Opisthioglyphe ranae), one of them Cestoda (Proteocephalus sp.), one of them Acanthocephala {Acanthocephalus ranae) and 5 of them Nematoda {Rhabdias bufonis, Cosmocerca commutata, Neoxysomatium sp., Eustrongylides sp. ve Abbreviata sp). The purpose of the present study is to contributed which is determined to the helminth fauna of the Turkey tailless frogs. Polystoma skrjabim, Haplometra cylindracea, Encyclometra colubrimurorum and Dolichosaccus rastellus are new records for the frogs in Turkey. Also, Brachycoelium salamandrae in K ridibunda, Pleurogenoides medians in R. camerani and Pleurogenoides medians, Acanthocephalus ranae and Cosmocerca commutata in H. arborea as new host for these parasites in Turkey. In additionaly, Encyclometra colubrimurorum and Abbreviata sp in R, ridibunda, Encyclometra colubrimurorum in H. arborea as new intermediate host records for these parasites. KEY WORDS: Tailless frog, Anura, Helminth Fauna, Platyhelminthes, Nematoda, Acanthocephala, Antalya, Turkey COMMITTEE: Prof. Dr. Mehmet ÖZ (Adviser) Prof. Dr. Ramazan İKİZ Prof. Dr. Battal ÇIPLAK Prof. Dr. Ali ERDO?AN Asst. Prof. Dr. Hikmet Sami YILDIRIMHAN 11