Farklı sıcaklık ve nem koşullarının farklı genotiplerdeki etlik piliçlerin verim özellikleri üzerine etkisi
The Effect of different temperature and humidity conditions on production properties of broilers from different genotypes
  1. Tez No: 133043
  2. Yazar: SEZAİ ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM MUTAF
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çıplak Boyunluluk Geni, Sıcaklık, Nem, Canlı Ağırlık, Yem Tüketimi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET FARKLI SICAKLIK VE NEM KOŞULLARININ FARKLI GENOTİPLERDEKİ ETLİK PİLİÇLERİN VERİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ SEZAİ ALKAN Doktora Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Salim MUTAF Ocak 2003, 87 Sayfa Bu araştırmada, Antalya yöresi yaz ve faş koşullarının farklı genotiplerdeki etlik piliçlerin bazı verim özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yaz mevsimi kümes içi sıcaklık ve nem değerleri sırasıyla dördüncü haftada 28.35±0.98°C, %54.52±1.9; beşinci haftada 27.13±Q.630C, %85.58±1.98 ve altıncı haftada 28.98±1.16 °C, %62.85 ±3.58; kış mevsiminde ise dördüncü haftada 11.61±0.44°C> %78.04±1.34; beşinci haftada 9.90±0.54°C> %70.22±1.13 ve altıncı haftada 11.1 1±0.46 °C, %82.40±0.74 olarak saptanmıştır. Araştırmanın yaz ve kış mevsimlerinde heterozigot çıplak boyunlu ve yerel genotip olmak üzere iki farklı genotip kullanılmış olup her iki mevsimde de serbest yemleme uygulanmıştır. Yaz mevsiminde vücut sıcaklıkları bakımından genotipler arasında önemli bir farklılık (PO.01) saptanmış olup yerel genotip (42.07±0.317) heterozigot çıplak boyunlu genotipten (41.73±0.191) daha yüksek vücut sıcaklığına sahip olmuştur. Kış mevsiminde de vücut sıcaklıkları bakımından genotipler arasında önemli bir farklılık (P0.0l) ortaya çıkmamış, heterozigot çıplak boyunlu genotip (2029.751+27. Ig) yerel genotipten (1986.8±26.6g) daha fazla ağırlığa ulaşmıştır. Kış mevsiminde ise yerel genotip (2086.02±29.6g) ile heterozigot çıplak boyunlu genotip (1699.02+30.7g) arasında canlı ağırlıklar bakımından yerel genotip lehine önemli bir farklılık (P< 0.01) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT TEMPERATURE ANİ) UUMID1 TY CONDITIONS ON PRODUCTION PROPERTIES OF BROILERS FROM DIFFERENT GENOTYPES SEZAT ALKAN Dh. D. Thessis, Department of Animal Science Adviser : Prof. Dr. Salim MUTAF January 2003, 87 pages Tn this research, it was aimed to determine the effects of summer and winter conditions of Antalya region on some production characteristics of broilers. Both in summer and winter seasons, two different genotypes were used such as heterozygous naked neck and local genotype in this research. Both in summer and winter seasons, the broilers were fed as adlibitium. In summer, temperature and moisture of inside the poultry house arc 28.35+0.98"C, %54.52±1.9 in 4th week; 27. 1 3±0;63°C, %85.58±1.98 in 5th week and 28.98±1.I6 °C, %62.85 ±3.58 in 6th week, respectively. Also in winter, temperature and moisture of inside the poultry house are 11.61+0.44°C, %78.04+1.34 in 4th week; 9.90±0.54°C, %70.22±1. 1 3 in 5th week and 1 1. 1 1+0.46 °C, %82.40±0.74 in 6xh week, respectively. In summer, there was a significant difference between genotypes for body temperature of broilers. It was 42.07+0.31 7C° for the local genotype and 41.73+0. 1 1 9C° for the heterozygous naked neck. However, in winter experiment, body temperature 41.38±0.062C° and 41.19+0.1 19C° broilers from local and heterozygous naked neck genotypes, respectively. IllThe heterozygous naked neck broilers consumed more food intake in winter (3806. 15g) than in summer season (3587. 86g). However, food consumption was similar between seasons ((3971.39g for Summer and 4121. 19g for winter) for local broiler. Local broilers were heavier than heterozygous naked neck broilers in winter. But in summer, there was not significant difference between genotypes for body weight and the heterozygous naked neck broilers were 2029.75±27.1g while broilers from local broilers were 1986. 8±26.6g. Key WordscNaked Neck Gene, Temperature, Humidity, Live Weight Gain, Feed intake COMMITTEE: Prof. Dr. Salim MUTAF (adviser) Prof. Dr. Servet YALÇIN Assoc. Prof. Dr. 1 Zafer ARİK. Assoc. Prof. Dr. M. Ziya FIRAT Assoc. Prof. Dr. Şefika HATİPOGLU IV