Viranşehir bölgesi yaygın toprak serilerinde mevcut toplam ve bitkilerce alınabilir fosforun saptanması
Determination of available phosphorus from the common soil series and available phosphorus of plants of Viranşehir zone
- Tez No: 133098
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soil of Viranşehir, Total phosphorus, Useful phosphorus, Fixation of phosphorus, Acidic Fertilizars
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans tezi VİRANŞEHİR BÖLGESİ YAYGIN TOPRAK SERİLERİNDE MEVCUT TOPLAM VE BİTKİLERCE ALINABİLİR FOSFORUN SAPTANMASI Hilal ARSLAN Harran üniversitesi fen bilimleri enstitüsü Toprak Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 73 Bu araştırma Viranşehir bölgesi yaygın toprak serilerinde mevcut toplam serilerinde mevcut toplam ve bitkilerce alınabilir fosforun saptanmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak bölgenin yaygın toprak serilerinden olan benek tepe Viranşehir Tırtım Altınbaşak ve Turna serilerinden alman toplam 27 adet bozulmuş toprak örneği kullanılmıştır. Toprak örnekleri üzerinde yapılan fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarından seri topraklarının tamamında toplam fosforun iyi düzeyde mevcut olmasına rağmen bitkilerce alınabilir fosfor içeriklerinin oldukça düşük düzeyde bulunduğu saptanmıştır. Anahtar kelimler: Viranşehir toprağı, toplam fosfor, yarayışlı fosfor, fosfor fıksasyonu asidik gübreler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THESIS OF HIGH LICENCE DETEMÎNATİON OF AVAILABLE PHOSPHORUS 1 FROM THE COMMAN SOIL SERIES AND AVAILABLE PHOSPHORUS IN PLANTS AT VİRANŞEHİR ZONE Hilal ARSLAN Soil Science Department ofAplied Science Institude of Harran University 2000, Page : 73 This research has been made for determination of available phosphorus from the comman soil series and available phosphorus in plants at Viranşehir Zone. In this research 27 types of damaged soil types were used including Benektepe, Viranşehir, Tırtım, Altınbaşak and Turna soil series. Due to the phsical and chemical analysis results obtained from the soil analysis, it has been observed that the phosphorus contents that can be taken by plant was low, although the soil having enough total phosphorus content.