787-788 numaralı Safranbolu Nüfus Defterleri
Population Registries numbered 787-788 of Safranbolu
  1. Tez No: 383934
  2. Yazar: MEHMET KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Safranbolu, Nüfus, Nüfus defteri, Viranşehir, Batı Karadeniz Nüfus, Batı Karadeniz Bölgesi, Safranbolu, Population, Zağferanborlu, Population registries
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 447
Özet
Çalışmamız da 1830 sonrası Safranbolu da yapılan nüfus sayımında tutulan kayıt defterlerinin okunması ve İstatistik olarak değerlendirilmesi verilmiştir. Birinci bölümde Safranbolu'nun tarihi verilerek idari ve nüfus yapısına değinilmiştir. Çok eski bir geçmişi olan Safranbolu'nun tarihi ile ilgili araştırma yapılmıştır. İkinci bölümümüzde bilginin kaynağına inilerek, birinci elden belgeler transkripsiyon edilmiştir. Başbakanlık Osmanlı Devlet Arşivleri' inde (BOA) bulunan 787 – 788 numaralı defterlerde Safranbolu'daki İslam ehlinin kaydı tutulmuştur. Kayıtlar; Adı, Baba adı, Mesleği, Bıyık, Boy, Sakal, Hastalık, Yaş, Aile adı, Hane numarası ile kayıt altına alınarak defterlere kayıt edilmiştir. İstatistik verilerinde 787 numaralı defter 1. defter, 788 numaralı defter 2. defter olarak değerlendirilmiştir. Bu araştırma ile köy ve mahallelerde yaygın olan meslekler, yaş ortalamaları, köy ve mahalle sayıları, sakatlık durumlarına dair birçok bilginin işlenmesine olanak sağlanabilmiştir. Daha sonra çıkartılan bilgiler tablolar halinde çalışmaya eklenmiştir. Bilgiler ışığında daha efektif bir anlam için istatistik bilgiler tablolarda sunulmuştur. Yapılan araştırma ile Safranbolu sosyal yaşamına dair gerçek kişi bilgilerine ve uğraş alanlarına ulaşılmıştır. Daha önce belgelerde rastlanan kişilerin aile, köy, mahallesi hakkında geniş bilgilerine de ulaşma imkanı sağlanmıştır. Çalışmamızın araştırmacılar açısından önemli bir kaynak teşkil etmesi umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is given that reading registry book which is kept during population census in Safranbolu after 1830 and their statistical evaluation. In first part, history, administrative and population structure of Safranbolu are mentioned. It is explored related to Safranbolu where has an age-old past. In second part, first-hand documentations are analyzed by going to source of information. People of Islam who were situated population registries numbered 787-788 in Prime Ministry Ottoman State Archive were recorded. Records are grouped as name, father name, occupation, moustache, height, beard, family name, house number respectively. Is it assumed that population registries numbered 787 is 1st registry and 788 is 2nd. By the study, data about occupation of people, average of ages, number of village and street are gathered and created a table. Statistical results are shown in the table. As a result of the study, real social life and real occupation of people in Safranbolu are obtained. Also, it enables to reach detailed data about family, village and street of people. It is expected that the study will be an important source for researchers.