Karaman'ın güneybatısının jeoloji incelemesi ve mermer yatakları
Geology research and the marble ore beds of southwest Karaman
  1. Tez No: 133100
  2. Yazar: ERCAN SÜMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN DÖYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeolojik inceleme, mermer, traverten, laboratuvar deneyleri, T.S.E, ekonomi, Geology research, marble, travertine, laboratory tests, T.S.E, economy 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARAMAN'IN GÜNEYBATISININ JEOLOJİ İNCELEMESİ VE MERMER YATAKLARI Ercan SÜMER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Adnan DO YEN 2001, 60 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Sedat TEMUR Yrd. Doç. Dr. Adnan DO YEN Yrd. Doç. Dr. Veysel ZEDEF Bu çalışmada KARAMAN'ın güneybatısında yaklaşık 1 10 km2İik bir alanın jeoloji incelemesi yapılmıştır. İnceleme yapılan alanda mermer ve traverten yataklarının varlığı tespit edilmiştir. Mermer ve travertenlerde teknik koşulların belirlenmesi ülkemizde yeterli düzeye ulaşmamıştır. Mermer ve travertenlerin özelliklerinin detay inceleme ve irdelemeleri yapılmasının gerekliliği önem kazanmıştır. Bu nedenle mermer ve travertenler üzerinde fiziksel, kimyasal ve mekanik deneyler yapılmıştır. Mermer ve travertenlerin kullanım yerlerine uygunluğu Türk Standarttan Enstitüsü (T.S.E.) tarafından çıkarılan değişik standartlara göre yorumlanmıştır. Türkiye'de değişik bölgelerde işletilen mermer ve traverten yataklarıyla karşılaştırma yapılmıştır. Bu şekilde KARAMAN yöresindeki mermer ve travertenlerin ülkemiz ekonomisindeki yeri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis GEOLOGY RESEARCH AND THE MEARBLE ORE BEDS OF SOUTHWEST KARAMAN Ercan SÜMER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geologycal Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Adnan DO YEN 2001, 60 Page Jury: Prof. Dr. Sedat TEMUR Yrd Doç. Dr. Adnan DOYEN Yrd. Doç. Dr. Veysel ZEDEF In this project, the geological research has been done in soutwest Karaman, in approximately 110 km square. The marble and travertine beds have been discussed in the research area. The determination of technical conditions on marbles and travertines have not been advanced in Turkey. Detailed investigations on this variables are clearly necessary and important. For this reason physical, chemical and mechanical tests on marble and travertines have been done. The convenience of marble and travertines, has been searched according to the Turkish Standards. These mearble and travertines have been compared with other marble and travertines in Turkey. As result, the physcial properties of searched marbles and travertines are met both international and turkish standarts.