Yağ rafinasyonunda oluşan trans yağ asitlerinin incelenmesi
Analysis of trans fatty acid occured in edible oil refinery system
  1. Tez No: 133101
  2. Yazar: ÜLKÜ GÜRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: trans yağ asidi, rafinasyon, bitkisel yağ, gaz kromatografisi (GC), trans fatty acid, refinery, vegetable oil, gas chromatography (GC) 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yağ Rafinasyonunda Oluşan Trans Yağ Asitlerinin İncelenmesi Ülkü GÜRCAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KARA 2001, 56 Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KARA Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Yağlı tohumlardan elde edilen ham yağın içerisindeki yabancı maddelerin uzaklaştırıldığı rafinasyon esnasında sıcaklığa ve süreye bağlı olarak cis formundaki doymamış yapılar trans formuna geçtiği bilinmektedir. İnsan sağlığı açısından son de rece önemli olan trans izomerlerinin rafinasyon basamaklarındaki oluşum miktarları incelenmiş ve izomerleşme dereceleri (Di) ortaya çıkartılmıştır. Alev iyonlaşma dedektörlü, otomatik enjektörlü, SP 2380 kapiler kolonlu (60 m x 0,25 mm, 0,2 fim film kalınlığı) HP 6890 gaz kromatografi cihazı ile analizler ger çekleştirilmiş, sonuçlar bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Fiziksel ve kimyasal olarak iki ayrı metodla yapılan rafinasyon sonucunda; trans izomer miktarının - %2,5 civarında oluştuğu, ağartma ve deodorizasyon esna sında trans izomer miktarında artış olurken, vinterizasyon kademesinde vakslarla be raber bir miktar trans izomerlerin uzaklaştırıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Analysis of Trans Fatty Acid Occured in Edible Oil Refinery System Ülkü GÜRCAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assist. Prof. Dr. Hüseyin KARA 2001, Page 56 Jury : Assist Prof. Dr. Hüseyin KARA Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Prof. Dr. Erol PEHLİVAN It is known that cis isomer of unsaturated fatty acid in edible oil could be con- vented into the trans isomer during refinery with respect to the temperature and dura tion of the process. The quantity of trans isomer that in very important for human health and degree of isomeritation were determined in oil from each refinery step. HP 6890 capillary gas chromatography that contents SP 2380 column (60 m x 0,25 mm, 0,2 um thin film thickness), flame ionisation detector and auto sample system was used for the determineted of fatty acid composition in oil. Trans isomer fatty acid in refined oil obtained by physical and chemical refin ery is about %2,5 of total fatty acid and trans isomer content is increased during bleaching and deodorization step and decreased during winterization step.