Sıvı f geçiş metallerinin atomlararası çiftler potansiyelleri, yapısı ve termodinamik özellikleri
Interatomic pair potentials, structure and thermodynamic properties of liquid f transition metals
  1. Tez No: 133121
  2. Yazar: SEDAT ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DALGIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı Nadir Toprak Metalleri, Atomlararası Çiftler Potansiyelleri, Statik Yapı Faktörleri, Çiftler Dağılım Fonksiyonları, İç Enerji, Liquid Rare-Earth Metals, Interatomic Pair Potentials, Static Structure Factors, Pair Correlation Functions, Internal Energy
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET SIVI f GEÇİŞ METALLERİNİN ATOMLARARASI ÇİFTLER POTANSİYELLERİ,YAPISI VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada, sıvı f geçiş metallerinin yapısal ve termodinamik özelliklerini doğru olarak açıklayabilen atomlararası çiftler etkileşme potansiyelleri ikinci mertebeden pseudo-pota'nsiyel teorisi kullanarak elde edilmektedir. Analitik Pettifor-Ward atomlar-arası çiftler potansiyel yaklaşımı literatürde verilen yerel pseudopotansiyeller kullanılarak f geçiş metallerine genişletilmektedir. Ayrıca sp bağlı metallere iyi uygulanabilen Fiolhais potansiyelleri sıvı f geçiş metalleri için parametrize edilmektedir. Yeniden düzenlenmiş Harrison potansiyelleri Karmakar- Joarder parametrizayonu ile yeniden gözden geçirilmektedir. Atomlararası etkin çiftler etkileşme potansiyelleri sıvı yapışma Gelişigüzel Faz Yaklaşımı (RPA) ve yeniden düzenlenmiş Hypernetted Chain (VMHNC) yaklaşımı ile bağlanmaktadır. Sistemlerin yapısal özelliklerini gösteren büyüklükler olan statik yapı faktörü S(q) ve çiftler dağılım fonksiyonu g(r) hesaplanmış ve deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Hesaplanan yapı faktörleri sistemin termodinamik özelliklerinden iç enerjilerini bulmak için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIVI f GEÇİŞ METALLERİNİN ATOMLARARASI ÇİFTLER POTANSİYELLERİ,YAPISI VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİ In this work, the interatomic pair interaction potentials that explains structural and thermodynamic properties of liquid f transition metals, correctly, are obtained using theory of second order pseudopotential theory. Analytic Pettifor-Ward pair potential approximation is extended to the f transition metals using local pseudopotentials in which given literature. Furthermore, Fiolhais potentials can be applied to the sp bonded metals are parametrized for the liquid f transition metals The modified Harrison potentials are reconsidered by Karmakar- Joarder parametrizations. The interatomic pair interaction potentials is related to the liquid structure via Random Phase Approximation (RPA) and Variational Modified Hypernetted Chain (VMHNC). The static structure factors, S(q), and pair correlation functions, g(r), that the antities that are characterized structure properties of the systems, are computed and compared to the experimetal results. The computed structure factor are used to obtain internal energy from thermodynamic properties of the system