Tekirdağ ilinde üretilen buğday ve ayçiçeğinde girdi kullanımının sürdürülebilir tarım politikası açısından değerlendirilmesi
Evaluation of input usage at wheat and sunflower production in Tekirdağ province for sustainable agricultural policy
  1. Tez No: 133127
  2. Yazar: EBRU KORKUTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir tarım, kimyasal gübre, pestisit, buğday, ayçiçeği, Sustainable agriculture, fertilizer, pesticide, wheat, sunflower
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TEKİRDAĞ İLİNDE ÜRETİLEN BUĞDAY VE AYÇİÇEĞİNDE GİRDİ KULLANIMININ SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM POLİTİKASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ EBRU KORKUTAL Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Ahmet KUBAŞ 2002, Sayfa: 95 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Ahmet KUBAŞ Yrd.Doç.Dr. Okan GAYTANCIOĞLU Yrd.Doç.Dr. Elman BAHAR Tekirdağ ili Türkiye'nin önemli buğday ve ayçiçeği üreten illerinden birisidir. Araştırmada bu ürünlerin üretiminde kullanılan gübre ve pestisit gibi girdilerin kullanım düzeyi araştırılmıştır. Tekirdağ ilinde buğday ve ayçiçeği üreticileri ile toplam 206 adet anket yapılmış ve elde edilen bulgular analiz edilmiştir. Buradan elde edilen bilgilerle gübre ve ilaç kullanımı ve seçimini etkileyen faktörler ortaya konulmuştur. Ayrıca tarımsal kaynaklı kirlenmenin nedenleri ve sonuçları açıklanmıştır. Elde edilen bulgulara göre ilde tarımsal üretimde çalışan üreticilerin büyük çoğunluğu ilkokul mezunu olup yaş ortalaması yüksektir. Üreticiler, ilaçların çevreye zarar verebileceğini fakat gübrelerin zararsız olduğu görüşündedirler. İnsan sağlığı açısından ilaçlar gübrelere göre daha çok olumsuz etkiler yapabilmektedir. Boş ilaç ve gübre ambalajları genellikle evde kullanılmaktadır. Kimyasal ilaçlar depolanma koşullarına dikkat edilerek depolarda saklanmaktadır. İlaç ve gübrede üreticiler alım gücünün düşük olması nedeniyle kooperatifleri tercih etmektedirler. İlaç seçiminde kendi bilgi ve tecrübeleri ön plana çıkarken gübre seçiminde gübre bayileri ve komşu üreticilere danışılmaktadır. Üreticiler ilaçları kutu rengine bakarak tespit edemezken ilde toprak tahlili yaptırma düzeyi çok düşüktür. Tekirdağ ilinde bulunan üreticilerin kimyasal gübre ve ilaç kullanımı konusunda çeşitli sorunlarla karşılaştıkları görülmektedir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre ilgili kuruluşların sorunların çözümü konusunda, üreticilere yaptıkları katkıları artırması tarımsal üretim yanında çevre sorunlarının çözümüne de katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MASTER THESIS EVALUATION OF INPUT USAGE AT WHEAT AND SUNFLOWER PRODUCTION IN TEKİRDA? PROVINCE FOR SUSTAINABLE AGRICULTURAL POLICY EBRU KORKUTAL Trakya University Natural and Applied Sciences Institute Department of Agricultural Economics Supervisor: Associate Professor Ahmet KUBAŞ 2002, Page: 95 Jury: Associate Professor Ahmet KUBAŞ Associate Professor Okan GAYTANCIO?LU Associate Professor Elman BAHAR Tekirdağ is one of the major province by wheat and sunflower production in Turkey This study comprise that investigation of pesticide and fertilizer usage level of wheat and sunflower production. Research data were collected from 206 wheat and sunflower producer in Tekirdağ province and findings were analyzed. Fertilizer and pesticide usage, and factors affecting choose of fertilizer and pesticide provided from research findings. Furthermore, the reasons of agricultural pollution and its results were explained. Research results indicate that major part of producers have graduated elementary school and their average of age have found high. Producers emphasize that pesticides occurs environmental problem but fertilizers are harmless. However, they have consious on pesticides more influence to human health than fertilizers. Producers usually use empty package of pesticide and fertilizer at home. Pesticides must be store under conditions of storage at depots. Producers prefer to buy pesticide and fertilizer from cooperatives due to low buying power. Producers consider own experiences and knowledge at pesticide selection but fertilizer selection influenced by dealer and neighbor producer. Producers can not recognize pesticides by package colour and their tendency on make soil analysis is very low. Producers have encouter problems with using of pesticide and fertilizer in Tekirdağ province. Organizations and cooperatives have to improve their support on producers for solve environmental problems.