Organizasyonel kültür uygulamaları ve çevresel faktörlerin işletme performansına etkilerinin Trakya bölgesindeki tekstil işletmelerindeki analizi
Analyzing the effects of organizational culture applications and environmental factors on the company performance in textile firms of Thrace region
- Tez No: 133138
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KUBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizasyonel Kültür, Sosyal ve Çevresel Oryantasyon, Performans, Tekstil, Trakya
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Bu tezde, organizasyonel kültür ile sosyal ve çevresel oryantasyonun, Trakya bölgesindeki tekstil şirketlerinde performansı nasıl etkilediği araştırılmıştır. Organizasyonel kültür, sosyal ve çevresel oryantasyon, şirket performansı değişkenler olarak belirlenmiştir. Veri analizinde, şirket bilgilerinden türetilen kesikli değişkenler kullanılarak, değişkenlerin her biri için ortalamalar alınmış ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini inceleyen hipotezler iki bağımsız örneklem t-testi ile sınanmıştır. Model önerilerinde, verilere faktör analizi uygulanmış, ilişkilerin açıklanmasında çoklu regresyon analizi seçilmiş, açıklayıcı değişken seçim kriteri ise adımsal olarak belirlenmiştir. Sonuçlara göre: çalışan sayısı daha çok olan şirketlerde pazar kültürünün daha yüksek olduğu görülmektedir. Sosyal ve çevresel oryantasyon açısından şirketler karşılaştırıldığında, ihracat payı toplam satışları içinde daha yüksek olanlarda ve yatırım yapan şirketlerde sosyal ve çevresel oryantasyona verilen önemin daha yüksek olduğu görülmektedir. Performans açısından şirketler karşılaştırıldığında, TSE, ISO 9000, ISO 14000, Ekoteks gibi standartlara sahip olma oram arttıkça performans da artmaktadır. Ayrıca, kuruluş yılı daha eski olan şirketlerde pazar payının daha yüksek olduğu; çalışan sayısı daha çok olan şirketlerde karlılık ve pazar payının daha yüksek olduğu; satış tutan daha yüksek olan şirketlerde karlılık, satış hacmi, pazar payı, yatırımın geri dönüş oranı, nakit akışı, ihracat ve genel performansın daha yüksek olduğu; ihracat payı toplam satışları içinde daha yüksek olanlarda karlılık, satış hacmi, pazar payı, ihracat ve genel performansın daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the presented thesis, h was investigated that how the organizational culture and social and environmental orientation affect the overall performance in textile companies in Thrace region of Turkey.“Organizational culture”,“social and environmental orientations”and“company performance”were determined as research variables. In the data analyzing process, means of the each measure using alternative variables were derived from company data. Hypothesis that deal whether there were statistically significant difference among the different groups were examined by two independent sample t-tests. In the presented models, factor analysis was applied to the research data, and multiple regression analysis was chosen as analyzing technique in the explanation of the relationship among the variables. Selection criterion of explanatory variables was determined as stepwise. According to the results; When companies are compared in terms of organizational culture types, it can be seen that bigger companies have higher market culture. When companies are compared in terms of their societal and environmental orientations, it can be seen that companies with higher export share and with higher investment, have higher societal and environmental orientation. When companies are compared in terms of their performances, the higher the degree of having standards such as TSE, ISO 9000, ISO 14000, Eko-tex, the higher the company performance. In addition, it can be seen that older companies are better in profitability and market share; companies with higher sales are better in profitability, sales volume, market share and overall performance; companies with high export share are better in profitability, sales volume, market share, export performance and overall performance. Key Words : Organizational Culture, Social and Environmental Orientation, Performance, Textile, Thrace.