Yaş bira ve anason posası ile bazı hasıllardan elde edilen silajların yem değerlerinin farklı analiz teknikleri ile belirlenmesi
Determination of the feed values of anise and wet brewers grain-some whole mixture silage by different analysis techniques
- Tez No: 133151
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ÖĞÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Silaj, yem değerlin vivo, in vitro, analiz tekniği, Silage, feed value, in vivo, in vitro, analyses technique
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Bu çalışma, yaş bira posası (BP) ve anason posasının (AP) mısır (MH) ve ayçiçeği hasılı (AH) ile birlikte oluşturduğu karışımlardan elde edilen silajların son ürün özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Ayrıca silajların yem değerleri in vivo (klasik sindirim denemesi) ve in vitro analiz teknikleri (Weende, Van Soest ve enzimatik) ile belirlenmiştir. Bu amaçla yem materyalleri tek başına silolanmalan ile birlikte taze materyal ağırlıkları bazında yaş bira posası ile mısır ve ayçiçeği hasılı %25-75 ve % 50-50; anason posası ile mısır ve ayçiçeği hasılı %25-75 ve % 50-50 oranında homojen bir şekilde karıştırılmıştır ve üçer paralel olmak üzere 120 litrelik plastik bidonlarda silolanmıştır. Her muamele 45. günde açılmış ve örnekler üzerinde pH, kuru madde, ham protein, ham selüloz, ham yağ, ham kül, amonyağa bağlı nitrojen (NH3-N), suda çözünebilir karbonhidratlar, laktik asit ve asetik asit analizleri, laktik asit bakterileri, maya ve küf sayımlan gerçekleştirilmiştir. Silajların besin madde sindirim derecelerini belirlemek amacıyla klasik sindirim denemesi yürütülmüştür. Silajların in vivo klasik sindirim denemelerinden yararlanarak hesaplanan metabolik enerji (ME) değerleri 9.50-11.77 MJ/kg KM arasında değişmiş ve ortalama ME değerleri de 10.84 MJ/kg KM olarak bulunmuştur. Silajların in vitro Weende, Van Soest ve enzimatik (selülaz) yöntemlerden yararlanılarak hesaplanan ortalama ME değerlerinin ise ham besin maddeleri (HBM), ADF+selüloz, ADF, ADL, NDF, selüloz, selülaz için sırasıyla 10.68, 9.02, 9.62, 7.23, 8.81, 10.16, 9.16 MJ/kg KM olduğu görülmüştür. Bu bulgulardan yararlanılarak yapılan istatistik! analizler sonucunda da in vivo klasik sindirim denemeleri ile hesaplanan ME değerleri ile HBM, ADF+selüloz, ADF, ADL, NDF, selüloz, selülaz içeriklerinden hesaplanan ME değerleri arasındaki ilişki katsayıları (r) sırasıyla 0.863, 0.700, 0.854, 0.267, -0.509, 0.579, 0.769 olarak bulunmuştur. Silajların ME değerlerinin belirlenmesinde in vivo klasik sindirim denemeleri ile elde edilen bulgulara en yakın değerlerin Weende analiz yöntemi ile elde edilen HBM içeriklerinden, Van Soest analiz yöntemi ile elde edilen hücre çeperlerinden ADF+selüloz, ADF ve selüloz içeriklerinden ve enzimatik (selülaz) yöntemle elde edilen enzimde çözünebilen organik madde içeriklerinden yararlanılarak belirlenebileceğini göstermiştir. Van Soest analiz yöntemi ile elde edilen hücre çeperlerinden ADL ve NDF içeriklerinden yararlanarak elde edilen bulguların ise in vivo klasik sindirim denemeleri ile elde edilenlerle uyumlu olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was carried out to examine some quality characteristics of wet brewers grain (WBG) and anise grain (AG) with whole plant corn (WPC) and whole plant sunflower (WPS) mixture silages. The metabolic energy value of the silage mixtures were also measured using in vivo classic trails and in vitro techniques (Weende, Van Soest and enzymatic). For this study, the feeds stored in triplicates in the PVC type silos include; single concentrations of WBG, AG, WPC and WPS; their mixtures of WBP or AG with WPC or WPS in %25-%75 and %50-%50 ratios. Each treatment sampled on the 45th days of the filling and analysed for pH, dry matter, crude protein, crude fat, crude cellulose, crude ash, nitrogen bound in amonia (NH3-N), water soluble carbohydrates, lactic acid and acedic acid contents, lactic acid bacteria, mould and yeast detection. In addition, classic digestion trails were applied to determine the digestibility of silages. The metabolic energy values of silages measured using in vivo classical digestion trails varied between 9.50 MJ/ kg DM and 11.77 MJ/ kg DM with a mean of 10.84 MJ/ kg DM. In vitro techniques were also applied on the samples and the average values of metabolic energy estimated from their raw feed content, ADF+cellulose, ADF, ADL, NDF, cellulose and cellulase content were found respectively as the following; 10.68, 9.02, 9.62, 7.23, 8.81, 10.16, 9.16 MJ/kg DM. The istatistical analyses based on these findings revealed that the regression correlation between the metabolic energy values estimated from in vivo classic digestion trails and the metabolic energy values predicted from their raw feed content, ADF+cellulose, ADF, ADL, NDF, cellulose and cellulase were resulted in 0.863, 0.700, 0.854, 0.267, -0.509, 0.579, 0.769, respectively. This study demonstrates that metabolic energy values of silages calculated with a combination of raw feed contents using Weende techniques and ADF+cellulose, ADF, cellulose content in the cell walls using Van Soest techniques and enzyme soluble organic matter content using enzymatic techniques gave the most acceptable results compare with that of in vivo classic digestion trails. Although the techniques given above may use to determine the metabolic energy values of the silages, ADL and NDF contents using Van Soest techniques didn't give significant results.