Eskişehir ilinde tüketilen et ve et ürünlerinde Bacillus cereus kontaminasyonunun araştırılması
Investigation of Bacillus cereus contamination consumption of meat and meat product in Eskişehir
- Tez No: 133163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIYMET GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gıda zehirlenmesi, Bacillus cereus, SDS-PAGE, Plazmid, Food Poisoning, Bacillus cereus, SDS-PAGE, Plasmid
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR İLİ'NDE TÜKETİLEN ET VE ET ÜRÜNLERİNDE BACÎLLUS CEREUS KONTAMİNASYONUNUN ARAŞTIRILMASI ÖZGÜR AVCI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kıymet GÜVEN 2003, 64 sayfa Bu çalışmada, Eskişehir' de satışa sunulan et, kıyma, tavuk pirzola, sucuk ve pastırma örnekleri toplanmıştır. Örneklerde ki toplam bakteri sayımı PCA kullanılarak, Bacillus cereus sayımı ise MYP agar kullanılarak yapılmıştır. Bacillus cereus toplam hücre proteinlerinin analizi için SDS-PAGE yöntemi kullanılmıştır, örneklerden plazmid izolasyonu yapılmış, plazmide sahip olup-olmadıkları ve plazmid büyüklükleri araştırılmıştır. Test edilen tüm örnekler içinden 2 adet sucuk örneğinin gıda zehirlenmesine neden olabilecek düzeyde Bacillus cereus içerdiği gözlenmiştir. Genel anlamda bütün Bacillus cereus izolatlarına ait protein profilleri SDS-PAGE ile birbirine benzer bulunmuştur. Bir et izolatı hariç, tüm izolatların plazmid içerdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTtGATİON OF BACILLUS CEREUS CONTAMİNATİON CONSUMPTION OF MEAT AND MEAT PRODUCT IN ESKİŞEHİR OZGURAVCI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Programme Supervisor: Doç. Dr. Kıymet GÜVEN 2003, 64 page In this study, meat, minced meat, chicken cutlet, sausage and pressed meat samples were collected from meat sellers in Eskişehir. Enumeration of total bacteria were carried out in these samples by using PCA, whereas Bacillus cereus enumeration has been done by using MYP medium. In addition analysis of total proteins of Bacillus cereus was carried out by means of SDS-PAGE metod. Plasmid was isolated in samples, then whether they have plasmid or was researched and their sizes were determined. It was found that two samples of sausage contained significant levels of Bacillus cereus to cause food poisoning in all the samples tested. Protein profiles which belong to the samples, were found to be similer to each other. All, the samples contain plasmid, excluding one meat isolate.