Serbest ortamda lazer ile durgun görüntü iletimi
Still image communication using laser in free space
- Tez No: 133168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. GÖKHAN İLK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optical communication, laser, free space, RS-232, serial port, still image
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SERBEST ORTAMDA LASER İLE DURGUN GÖRÜNTÜ İLETİMİ A. Suat ERBİŞİM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. H. Gökhan İLK Bu çalışmada, iki kişisel bilgisayar arasında serbest ortamda laser ile durgun görüntü iletimi sağlanmıştır. İletişimin sağlanması için bilgisayarların seri portona bağlanan ve RS-232 arabirimini kullanan alıcı-verici devre tasarlanmıştır. Tasarlanan devre sayesinde iki kişisel bilgisayar arasında kablosuz bir link kurulmuştur. Tasarımın verici kısmında laser diyod, alıcı kısmında ise foto-transistör kullanılmıştır. Alıcı-verici devrenin temelini 5V lojik ile RS-232 arasında dönüşüm sağlayan MAX232 entegresi oluşturmaktadır. Tasarlanan sistemde OOK (on-off keying) modülasyon tekniği kullanılmıştır. Herhangi iki kişisel bilgisayar arasında kullanılması ve uyum sorunun en aza indirilmesi düşüncesiyle, yazılım olarak Windows İşletim Sistemi ortamında mevcut bulunan doğrudan kablo bağlantısı kullanılmıştır. Bu sayede ayrı bir yazılım yükleme ihtiyacı ortadan kaldırılmıştır. 2003, 81 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Optiksel iletişim, laser, serbest ortam, RS-232, seri port, durgun görüntü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STILL IMAGE COMMUNICATION USING LASER IN FREE SPACE A. Suat ERBÎŞİM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. H. Gökhan ÎLK In this thesis, still image has been transmitted between two PCs in the free space by laser. Transceiver circuit which, connects the PC's serial port, contains RS-232 interface that was developed for communication. A wireless network was set up between two PCs by this circuit. In the transmitter part of the circuit laser diode and in the receiver part of the circuit phototransistor have been used. MAX232 provides the transformation between 5V logic and RS-232, this IC constitutes base of the transceiver circuits. Windows Direct Cable Connection software was selected for the decreasing adaptation problem. By doing this user does not need another program to install. This system transmits still images in free space using OOK (on-off keying) 2003, 81 pages