R. Kurucz'un Atlas9, Balmer9 ve Width9 programlarının kullanımı ve test edilmesi
The Use and the application of R. Kurucz's Atlas9, Balmer9 and Width9 codes
  1. Tez No: 133186
  2. Yazar: ELİF KUTDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMANUR ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: ATLAS9, BALMER9, WIDTH9, model atmosphere, atmospheric parameters, abundance analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi R. KURUCZ'UN ATLAS9, BALMER9 VE WIDTH9 PROGRAMLARININ KULLANIMI VE TEST EDİLMESİ Elif KUTDEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Semanur ENGİN Bu çalışmada Kurucz'un (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) Fortran dilinde VMS sistemi için yazdığı ATLAS9, BALMER9 ve WIDTH9 programlarının Lemke'ye (Dr. Remeis-Sternwarte Bamberg Astronomical Institute of the University of Erlangen- Nürnberg) ait olan versiyonları, işletim sistemi Sun olan moon.cc.ankara.edu.tr adlı bilgisayarda derlenerek çalışır hale getirildi. Tez içerisinde bir yıldızın atmosfer modelinin nasıl oluşturulacağı, kimyasal bileşiminin nasıl tespit edileceği, çizgi genişleme mekanizmaları ve atmosfer parametrelerinin Balmer çizgileri kullanılarak belirlenmesi hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca bu çalışmada Yüce (2003) nin v Cep yıldızı için programların VMS versiyonlarım kullanarak elde ettiği sonuçlarla (atmosfer modeli, atmosfer parametreleri ve element bollukları) aynı yıldız için bizim elde ettiğimiz sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonuna ATLAS9, BALMER9 ve WIDTH9 programlarının kullanım kılavuzları eklenmiştir. 2003, 70 sayfa ANAHTAR KELİMELER: ATLAS9, BALMER9, WIDTH9, model atmosfer, atmosfer parametreleri, bolluk analizi i*, jggssa «^
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE USB AND THE APPLICATION OF R. KURUCZ'S ATLAS9, BALMER9 AND WIDTH9 CODES ElifKUTDEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Astronomy and Space Sciences Supervisor: Prof. Dr. Semanur ENGİN In this study, Lemke (Dr. Remeis-Sternwarte Bamberg Astronomical Institute of the University of Erlangen-Niirnberg) versions of ATLAS 9, BALMER 9 and WIDTH 9 codes (originally constructed by Kurucz (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) in Fortran language for VMS operating system) are compiled on a computer which is named as moon.cc.ankara.edu.tr and has Sun operating system. In the thesis, information about how to construct the model atmosphere of a star, how to determine the chemical composition of a star, line broadening mechanisms and determination of the atmospherical parameters by using Balmer lines are included. The study also contains the comparison of results in the Ph.D. thesis by Yuce (2003) obtained by using the VMS version of these programs for Nu Cep star versus the results obtained by us for the same star. The manuals of ATLAS9, BALMER9 and WIDTH9 codes are added to the end of the thesis. 2003, 70 pages