Yakakayı (Eskişehir) gölet yerindeki ofiyolitik kayaçların mühendislik ve petrografik özellikleri
Engineering and petrographic properties of ophiolitic rocks at Yakakayı (Eskişehir) dam site
- Tez No: 133189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ÖZSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakakayı, Geotechnic, Ophiolitic, Petrography 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAKAKAYI (ESKİŞEHİR) GÖLET YERİNDEKİ OFİYOLİTlK KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK VE PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ Emre Aytuğ ÖZSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Aydın ÖZSAN Yakakayı gölet yeri, Eskişehir ilinin 25 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Gölet yerinde Üst Kretase yaşlı ofiyolitik melanj, Kuvaterner yaşlı yamaç molozu ve alüvyon bulunmaktadır. Tezin konusu, Yakakayı gölet yerindeki ofiyolitik kayaçların mühendislik ve petrografik özelliklerinin belirlenmesidir. Bu kapsamda ofiyolitik melanj içinde sondajlardan alman karot numuneleri petrografi ve XRD analizi çalışması sonucunda adlandırılmış, kuyu bazında korele edilmiş ve kayaçların fiziko-mekanik özellikleri ortaya konmuştur. Buna göre Yakakayı gölet yerindeki ofiyolitik kayaçlarda bazaltların ortalama tek eksenli basınç dayanımı 63,02 MPa, kireçtaşlarının ortalama tek eksenli basınç dayanımı 15,69 MPa, serpantinitlerin ortalama tek eksenli basınç dayanımı 13,47 MPa, radiyolaritlerin ortalama tek eksenli basınç dayanımı 28,37 MPa'dır. Ofiyolitik kayaçları oluşturan birimlerin suda dağılmaya karşı dayanım özellikleri oldukça yüksek değerlerde bulunduğundan gölet yerinde duraylılık ve geçirimlilik açısından herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. 2003, 79 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Yakakayı, Jeoteknik, Ofiyolit, Petrografi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ENGINEERING AND PETROGRAPY PROPERTIES OF OPHIOLITIC ROCKS AT YAKAKAYI (ESKİŞEHİR) DAM SITE Emre Aytuğ ÖZSOY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydın ÖZSAN Yakakayı dam site is located 25 kilometres far from Northeren part of Eskişehir province. The rock units at the dam site are ophiolitic rocks of Upper Cretase in age and terrace, tallus and alluvium of Quaternary age. The purpose of this thesis is to determine the engineering, petrography and slakes durability properties of ophiolitic rocks at Yakakayı dam site. For this purpose, after the petrography cores correlated and XRD analyses core samples were named and laboratory tests on core samples were carried out to find out physico-mechanical properties. As a result of laboratory tests, uniaxial compressive strength mean of ophiolitic rocks as basalts 63,02 MPa; limestones 15,69 Mpa, radiolarias 28,37 Mpa and serpantines 13,47 Mpa. Also slake durability index properties of ophiolitic rocks are high class so that there is no problem about durability and porosity at the dam site. 2003, 79 pages