Anne-babası ile yaşayan ve anne yoksunu olan çocukların saldırganlık eğilimlerinin incelenmesi
The Study of aggressive tendencies of motherless children and those living with their parents
  1. Tez No: 133214
  2. Yazar: HATİCE DİZMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Aggressiveness, state of being motherless, relationship between chad and mother. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANME-BABASI İLE YAŞAYAN VE ANNE YOKSUNU OLAN ÇOCUKLARIN SALDIRGANLIK EĞİLİMLERİNİN İNCELENMESİ Hatice DİZMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Çocuk Gelişimi) Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Figen GÜRSOY Bu araştırma, anne-babası ile yaşayan ve anne yoksunu olan çocukların saldırganlık eğilimlerinin belirlenmesi; anne-babası ile yaşayan ve anne yoksunu olan çocuklarda sosyo-ekonomik düzey, cinsiyet, yaş, doğum sırası, kardeş sayısı, anne-baba öğrenim durumu gibi değişkenlerin, anne yoksunu olan çocuklarda ise yoksunluğun nedeni, anneden ayrılığın süresi, anneden ayrılık yaşı, anneyi görme sıklığı gibi değişkenlerin saldırganlık eğilimlerinde farklılık yaratıp yaratmadığının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Ankara il merkezinde bulunan alt, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeyi temsil eden semtlerden seçilen ilköğretim okullarının dördüncü ve beşinci sınıflarına devam eden çocuklar üzerinde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda anne-babası ile yaşayan ve anne yoksunu olan çocuklar arasında saldırganlık eğilimi alt boyut puan ortalamaları açısından önemli farklılıklar olduğu saptanmıştır. Çocukların sosyo-ekonomik düzeyi, yaşı, doğum sırası, anne- baba öğrenim düzeyinin toplam saldırganlık puanı açısından farklılık yarattığı belirlenmiştir. Ayrıca anne yoksunu olma durumu x cinsiyet, anne yoksunu olma durumu x yaş, anne yoksunu olma durumu x sosyo-ekonomik düzey, anne yoksunu olma durumu x anne öğrenim düzeyi, anne yoksunu olma durumu x baba öğrenim düzeyi interaksiyonlarının toplam saldırganlık eğilim puanı açısından farklılık oluşturduğu saptanırken yoksunluğun nedeni, anneden ayrılığın süresi, anneden ayrılık yaşı, anneyi görme sıklığı değişkenlerinin anne yoksunu olan çocukların toplam saldırganlık eğilimi puanları üzerindeki etkisinin önemli olmadığı sonucuna varılmıştır. 2003, 129 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Saldırganlık, anne yoksunluğu, anne çocuk ilişkisi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE STUDY OF AGGRESSIVE TENDENCIES OF MOTHERLESS CHILDREN AND THOSE LIVING WITH THEIR PARENTS Hatice DİZMAN Ankara University Institute of Science and Technology Master Science Branch of Home Economy (Chad Development) Consultant: Associate Prof Dr. Figen GÜRSOY This study has been performed with a view to determine the aggressiveness tendencies of motherless children and children Irving together with their parents, and also to find out whether the parameters such as the socio-economic level, sex, age, order of birth, number of brothers and sisters and education level of parents, have created any differences on the aggressiveness tendencies of motherless children and children living together with their parents. In addition to these, the parameters such as the reason why not having a mother, the period of time to stay away from the mother, the age when he/she has left the mother and frequency of meeting with mother, have been also analyzed with a view to find out whether these parameters have created any differences on the aggressiveness tendencies of motherless children. This research has been carried out on those children who were attending their education at fite fourth and fifth classes of primary schools which had been elected among the Ankara Provincial Center Districts that have represented the low, middle and high socio-economic levels. At flie end of this study, the significant differences with respect to die lower dimension scoring averages of the aggressiveness tendency were observed among the motherless children and children living together with their parents. It was observed that the factors such as the socio economic level, age and order of birth related to the children, together with the education level of parents have created differences with regard to the aggressiveness scoring. Furthermore, while it has been determined that the interactions existing between X sex and state of being motherless, X age and state of being motherless, X socio-economic level and state of being motherless, X education level of mother and state of being motherless, and X education level of father and state of being motherless have created differences with respect to the total aggressiveness tendency scoring, the parameters such as the reason why not having a mother, the age when the child has left his/her mother, the period of time to slay away from the mother and fiie frequency of meeting with mother had not any significant impact on the total aggressiveness scorings. 2093, 129 pages