Anizotropik ortamda integral yöntemi ile dip-moveout (DMO) işlemi
Dip-moveout (DMO) processing by integral method in anisotropic media
- Tez No: 133224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN NECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DMO, NMO, CMP, Constant Offiset Gather 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANİZOTROPÎK ORTAMDA INTEGRAL YÖNTEMİ İLE DIP-MOVEOUT (DMO) İŞLEMİ Selda GÜRPINAR BAŞAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman; Doç. Dr. Attan NECİOGLU DMO (Dip Move Out, Eğimli Tabakada Kayma) yığma öncesi veri grubunu değiştiren bir çeşit göç işlemidir. Bu tanımdan yola çıkarak Deregowski ve Rocca yığma öncesi sabit açılımda izotropik ortam için DMO işlemini geliştirmişlerdir. Böylece DMO; sabit açılımlı verinin üzerindeki eğim etkisini kaldıran bir matematiksel işlem ortaya koymuştur. DMO işlemini f- k ortamında izotropik ortam için ilk olarak Hale yapmıştır. Ancak Hale DMO operatörü genlikleri yanlış hesaplamıştır. Bu yanlışlığı Kayıran, Sincer ve Güreli Doğru Genlik DMO yöntemi ile düzeltmişlerdir. Sismik anizotropi tüm sismik veri işlem yöntemlerinde büyük etkiye sahip olup Özellikle DMO algoritması taşıyan veri işlem yöntemlerinin önemli bir parçasını teşkil etmekledir. Ancak birçok sabit hız DMO yöntemi homojen izotropik ortamlar için geçerlidir. Bu çalışmada, DMO işlemi integral yöntem ile Doğru Genlik metodunun anizotropik ortam için uygulaması yapılmıştır. Bunun yanında f-k ortamında anizotropi için Hale ve Doğru Genlik metrajlarının karşılaştırılması yapılmıştır 2003,62 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: DMO, NMO, CMP, Sabit Açılım Ortam
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis DIP-MOVEOUT (DMO) PROCESSING BY INTEGRAL METHOD IN ANISOTROPIC MEDIA Selda GÜRPINAR BAŞAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. Altan NECÎO?LU DMO (Dip Move Out) is a migration process which converts the data before the stack. Deregowski and Rocca developed DMO method in a constant spread for isotropic media. So DMO used a mathematical equation, which removes angle effect from constant spread data. Morover, DMO was first used for isotropic media in f-k domain by Hale. However, Hale's DMO amplitudes have been computed in a wrong way and Kayıran, Sincer and Güreli corrected this miscalculation. Seismic anisotropy has an important effect in all seismic processing sequence, especially those uses DMO algorithms. However, many constant velocity DMO methods are applicable for homogeneous isotropic media. This study applies True Amplitude method for anisotropic media by using integral method. Moreover, it compares Hale and True Amplitude method for anisotropy in f-k domain. 2003, 62 pages