İnek sütlerinden üretilen yağsız süt tozlarının aflatoksin M1 düzeyi ve prosesteki değişimi
Levels of aflatoxinM1 of skim milk powder produced by cow's milk and variation during processes
- Tez No: 133260
 - Danışmanlar: PROF. DR. EMEL SEZGİN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Anatoxin Mi. milk, condensed milk, milk powder, storage, spray drying
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Doktora Tezi İNEK SÜTLERİNDEN ÜRETİLEN YAĞSIZ SÜTTOZLARININ AFLATOKSİN M, DÜZEYİ ve PROSESTEKİ DEĞİŞİMİ Orgun DEVECİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Emel SEZGİN Planlanan bu çalışmanın birinci aşamasında Türkiye'de tüketime sunulan yağsız süttozlanıuıı AFM1 düzeyleri saptanmış, ikinci aşamasında ise yapay yolla iki farklı düzeyde (1.5 ve 3.5 ug/L) AFM1 ile kontamine edilmiş sütlerden sprey kurutma ile yağsız süttozları üretilerek proses aşamalarının Mı içeriklerine olası etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla 7 farklı firmadan 4 değişik dönemde (Mart-Nisan-Mayıs. Haziran-Temmuz-Ağustos. Eylül- Ekim-Kasım ve Aralık-Ocak-Şubat) toplanan 21 adet yağsız süttozu örneğinin AFM1 içeriklerinin 0 - 0.705 ng/kg arasında değiştiği belirlenmiş, iki örneğin 0,535 ve 0,705 ug/kg'lık M, içerikleri ile Türk Gıda Kodeksi'nde izin verilen sınır değeri (0.5ug/kg) aştığı, 2. dönemde (Haziran - Temmuz - Ağustos) toplanan iki süttozu örneğinin ise AFM1 içermediği görülmüştür. Mevsimsel açıdan değerlendirildiğinde yaz aylarına rastlayan dönemde toplanan örneklerin AFM1 içeriklerinin kış aylarında toplananlara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Mevsimler arasında AFM1 içeriği bakımından görülen farklılıklar istatistiksel olarak p0.05 ve p>0,01) olduğu belirlenmiştir. 2003, 98 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Aflatoksin M,, süt, koyulaştırılmış süt, süttozu, depolama, sprey kurutma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis LEVELS OF AFLATOXIN M, OF SKIM MILK POWDER PRODUCED BY COW'S MILK AND VARIATION DURING PROCESSES Orgun DEVECİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Dairy Technology Department Supervisor: Prof. Dr. Emel SEZGİN In the first part of this study, AFM1 levels of skim milk powder marketed in Turkey were determined. In die second part, skim milk powder was produced from cow's milk contaminated artificially with AFM1 at two different levels (1.5 and 3.5 ug/L) and the probable effects of process stages on the AFM1 contents were investigated. It was determined that the AFM I contents of 2 1 samples of skim milk powder collected from 7 firms in 4 different season (March-April-May. June-July-August. September-October-November and December- January-February) showed a variation between 0 to 0.705 ug/kg. Two samples (0.535 and 0.705 |J.g/kg) had exceeded tolerance limit accepted by Turkish Aliment Codex. It was also seemed that the other two samples collected in the second season (June-July-August) had no Mi content From the point of seasonal variation, it was realized that the AFM1 contents of samples collected in summer season was lower than that of the samples collected in winter season. Differences between seasons with regard to AFM I were found to be statistically significant (p0.05 and p -0.01) for 3 and 6 month storage periods. 200J, 98 PAGE