Kurşun(II), kalay(II) ve kadmiyum(II)'nin selenit ile etkileşiminin polarografik olarak incelenmesi
Determination of the interaction of lead(II), tin(II) and cadmium(II) with selenite by polarography
- Tez No: 133441
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN HASDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Selenit, kalay, kadmiyum, kurşun, tiyosemikarbazit, Polarografi, Girişim
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
KURŞUN (II), KALAY(H) VE KADMİYUM (II) NIN SELENIT İLE ETKİLEŞİMİNİN POLAROGRAFİK OLARAK İNCELENMESİ (Doktora Tezi) Halit ARSLAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül, 2003 ÖZET Metabolizma için çok önemli bir element olan selenyumun tayini çeşitli analitik yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de bir elektroanalitik yöntem olan polarografi yöntemidir. Çalışmada selenit (SeO32-) iyonu halindeki selenyumun asidik ortamdaki tayininde Sn2+, Cd2+ ve Pb2+ iyonlarının girişim yaptığı görüldü. Se032“ ile Sn2+ arasındaki kimyasal reaksiyon sonucu Sn2+,nin Sn4+'e yükseltgendiği, SeO32- ise Se°'a indirgendiği görüldü. Ayrıca SeO32- in bulunduğu ortamlarda Sn2”1“, Cd2+ ve Pb2+ nin herhangi biri ve daha fazlasının da bulunması halinde polarografik olarak beklenmeyen piklerin oluştuğu, bu piklerin SeOa2”, Sn2+, Cd2+ ve Pb2+ tayininde yanılgılara yol açtığı görüldü. Ortamdan Se032"'in uzaklaştırılmasıyla ancak Cd2+ ve Pb2+'nın tayin edilebileceği görüldü. Bu amaçla SeO32+, Sn2+, Cd2+ ve Pb2+'den oluşan karışım içerisinden selenit iyonu tiyosemikarbazit ile uzaklaştırıldı, Cd2+ ve Pb2+,nin pikleri yeniden elde edildi. Bilim Kodu : 201
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE INTERACTION OF LEAD(II), TIN(II) AND CADMIUM (II) WITH SELENİTE BY POLAORGRAPHY (Ph D. Thesis) HalitARSLAN GAZI UNIVERSITY INSTUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY December 2003 ABSTRACT Various methods have been used for the determination of Selenium, which is an important element for the metabolism. Polarography is the one of these methods. In this study, chemical and electrochemical interferences of Sn2+, Cd2+ and Pb on to Selenite (Se03 ) were detected in acidic medium. As a result of a chemical reaction between SeOa2“ and Sn2+, Sn2+ was observed to oxidize to Sn4+ and SeOa2”to reduce Se°. It was observed that presence of Sn2+, Cd2+ and Pb2+ (one ion alone or two or three ions at the same time) ions in Se032“ medium caused unexpected polarographic peaks which lead to misleadig for the determination, of SeOa2”, Pb2+, Sn2+ and Cd2+. After the removal SeOa2" with thiosemicarbazide, only Cd2+ and Pb2+ were determined. Science Code : 201 KeyWords : Selenite, tin, cadmium, lead, thiosemicarbazide, polarography, interferences Page Number: 167 Adviser : Prof.Dr. Erdoğan HASDEMİR