Fen eğitiminde yeni gelişmeler ve (1960-1985 dönemi) Türkiye'deki uygulamaları
New improvements in science education and it's (1960-1985 period) applications in Turkey
- Tez No: 133759
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ YAĞBASAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Özet Eğitim yöntemleri ve özellikle fen eğitim yöntemleri, fen ve teknolojideki hızlı gelişmelere uygun şartlan karşılamak için hızla değişmektedir. Çağımızda fen ve teknolojinin ihtiyaç duyduğu el ve beyin gücü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en güncel konu olarak ele alınmaktadır. Eğitimdeki bu hızlı değişim ve gelişmeye paralel olarak ülkemizde de 1950' den sonra başlatılan“Eğitim Geliştirme Programlan”I960' lardan sonra ivme kazanmıştır. 1963 yılında Ankara Fen Lisesinin kuruluşuyla bu çalışmalar uygulamaya konmuş ve“program yapma, uygulama ve geliştirme”çalışmaları 1985 'e kadar devam etmiştir. Fen Eğitiminde Yeni Gelişmeler ve (1960-1985 Dönemi)Türkiye' deki Uygulamaları adlı bu çalışmada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde geliştirilen fen eğitim programlan incelenmiş ve Türkiye' deki uygulamaları özet olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada fen programlarının ülkemizde uygulanmasında karşılaşılan güçlükler ve programda görülen aksaklıklar ele alınmış ve fen programlarının Türkiye' de uygulanmasında izlenecek yollar üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştur. Geniş bir yerli ve yabancı kaynak taraması ve uzun süren araştırmalar sonucunda hazırlanan bu çalışmanın Türkiye' deki modern fen eğitiminin geliştirilmesinde destek ve katkı sağlayacağına inanılmaktadır. Anahtar Kelimeler : Fen Eğitimi, Bilimsel Bilgiler, Bilimsel Süreç Becerileri, Bilimsel Davranışlar, Fen Eğitim Hedefleri, Fen Teknoloji ve Toplum, Fen Öğrenimi, Fen Öğretimi, Zihinde Yapılanma Kuramı, Soru Sorma ve Dinleme, Fen Öğretiminde Değerlendirme, Modern Fen ve Matematik Programları.
Özet (Çeviri)
Abstract The methods of education and especially the methods of science education are changing rapidly as to meet the conditions proper to the rapid improvements in science and technology. İn this age the requirement for hand and brain power of the science and technology is being held as the most current issue in developed and developing countries. In our country paralel to these rapid changes and improvements, Education Advancement Programs started after 1950 which were accelerated after 1960s. These studies were applied after the establishment of the Ankara Fen Lisesi in 1963 and studies of“preparation, application and improvement”of programs were carried on until 1985. In this study, which is called“ New improvements In Science Education and its (1960-1985 Period) Applications in Turkey”, science education programs which were improved in developed and developing countries were analysed and their application in Turkey were summarised. İn this study the difficulties met in the application of the science programs in our country and the defects of the programs were held and much consideration was given to the ways to be followed during the application of the science programs in Turkey. It is beleived that this study, which was carried out searching a broad range of domestic and foreign literature and a long period of research, will support and contribute to the improvement studies of science education in Turkey. Keywords : Science Education, Scientific Knowledge, Science Process Skills, Scientific Attitudes, The Goals Of Science Education, Science Technology and Society, Learning Science, Teaching Science, Constructivism, Questioning and Listening, Assessment İn Science Teaching, Modern Science and Mathematics Programs.
Benzer Tezler
- İstanbul'da eğitim donatımlarının planlanmasına ve uygulanmasına yönelik model araştırması
Model research on planning and application of education infrastructures in Istanbul
SUAT ÇABUK
Doktora
Türkçe
2003
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YÜCEL ÜNAL
- Fen bilgisi eğitiminde probleme dayalı öğrenmenin öğrenme ürünlerine etkisi
The effects on the learning outputs of problem based learning in science education
SÜLEYMAN YAMAN
- Making and breaking authorship, potentials in architectural design studio
Müellifliğin inşaası ve bozulmasında mimari tasarım stüdyosunun potansiyelleri
SEVGİ TÜRKKAN
Doktora
İngilizce
2016
Eğitim ve Öğretimİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ARZU ERDEM
- Betonarme prefabrike yapım sistemlerinin ilköğretim binalarına uyabilirliğinin değerlendirilmesine yönelik kriterler
Criterions of prefabricated concrete building systems acording to evaluate their adaptability to the primary school buildings
İLKAY MERT
Doktora
Türkçe
2001
MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF.DR. YÜKSELEN AYAYDIN
- Türkiye'de ilköğretime (6-7-8) branş öğretmeni yetiştirilmesi ve sosyal bilgiler öğretmenliği ile sosyal bilgiler dersi programlarının gelişimi(1946-1982)
Branch teachers training for elementory education in Turkey evolutionary progress of social science taught programs and branch teachers of the social science in period (1946-1982)
ÖZER BAYRAM
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Eğitim ve ÖğretimNiğde Üniversitesiİlköğretim Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ŞABAN BAYRAK