Konya yöresi taze ev yoğurtlarının mikrobiyolojik özelliklerinin araştırılması
Searching the microbiologic features of home made fresh yoghurts from konya environs
- Tez No: 134159
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yoğurt Mikroflorası, Yoğurt Bakterileri, Taze Yoğurt, Konya Bölgesi Yoğurtları. m, The Microflora of Yogurt, Bacteriums of Yogurt, Fresh Yogurt, Yogurt of Konya Area. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA YÖRESİ TAZE EV YAPIMI YOĞURTLARIN MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Fatma KELEŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yusuf DURAK 2003,..31.. sayfa Jüri: Prof. Dr. Yusuf DURAK Doç. Dr. Nihat AKIN Doç. Dr. Ali ATEŞ Laktik asit fermentasyonu sonucu oluşan yoğurt, önemli bir besin kaynağıdır. Bu çalışmada Konya yöresinde üretilen 20 yoğurt örneği mikrobiyolojik yönden araştırılmıştır. Plate Count Agar besiyerine yapılan ekimlerde toplam aerob mezofilik bakteri sayısı 1 örnekte yoğun üreme göstermiş, minimum değer 4x1 04 kob/g, ortalama değer ise 85. 3x1 04 kob/g bulunmuştur. Violet Red Blue Agar besiyerinde koliform bakterilerin üreme göstermediği plakların yanı sıra, üremenin olduğu plaklarda maksimum koliform sayısı 10xl04 kog/g, ortalama koliform bakteri sayısı ise 4.35xl04 kob/g olarak sayılmıştır. Eosin Metilen Blue Agar' a yapılan ekimlerde, bir tek örnekte E. Coli üremesi gözlenmiştir. Potato Dextrose Agar' da yapılan maya-küf sayımlarında dört örnekte üreme görülmemiştir, maksimum maya-küf sayısı 90x1 04 kob/g, ortalama maya-küf sayısı ise 3 0x1 04 kob/g olarak hesaplanmıştır, de Man Ragosa Sharpe Agar' da laktik asit bakterileri çok yoğun üreme göstermişlerdir. Laktik asit bakterileri için minimum değer 50x1 06 kob/g, ortalama değer ise 189x1 06 olarak belirlenmiştir. İncelenen yoğurt örneklerinde belirlenen kontaminant mikroorganizma sayılan; Gıda Maddeleri Tüzüğü ve Yoğurt Standardı ile karşılaştırıldığında, ev yapımı yoğurtların arzulanan kalitede olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT High Licence Thesis SEARCHING the MICROBIOLOGIC FEATURES OF HOME MADE FRESH YOGHURTS from KONYA ENVIRONS Fatma KELEŞ Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Yusuf DURAK 2003,..31..Pages Jury: Prof. Dr. Yusuf DURAK Doç. Dr. Nihat AKIN Doç. Dr. Ali ATEŞ Yoghurt is more important nutrients which is formed from acid fermentation. In this work 20 kinds of yoghurt from is Konya environ researched microbiologically in. The sowing on to the Plate Count Agar nutriter the sum of aerob mesofil bacteria number in one sample it is showing intensively reproduction, in the minimum value 4xl04 kob/g, but the average value 85.3xl04 kob/g has found. In environment of the Violet Red Blue Agar the coliform bacterium didn't reproduce some placs and reproducing placs maximum coliform number is 10xl04 kob/g, the average coliform bacterium number 4.35xl04 kob/g has counted. The sowing on to the Eosin Metilen Blue Agar only one form of samples E. coli reproduction has observed. The counting of yeast-mould on Patato Dextrose Agar reproduction hasn't appeared only in four samples. The maximum number of yeast-mould 90x1 04 kob/g, but the average number of yeast-mould 30x1 04 kob/g has found. Lactic acid bacteriums are appeared an intensive reproduction in Man Ragosa Sharpe Agar. The minimum value for the lactic acid bacteriums are 50x1 66 kob/g, but the average value 189xl06 kob/g has found. The results of the sample yoghurt are shown the numbers of containment microorganism don't fix on Food Material Regulations. Waiting wishes about the home made yoghurt didn't appear in our experiment.