C/A kodlu GPS alıcısı temel prensipleri ve uydu sinyallerinden yararlanarak konum hesabı
Principals of C/A code GPS receivers and position computation using satellite signals
- Tez No: 134160
 - Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH YILDIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: GPS, Navigasyon Mesajı, C/A Kod, Koordinat Sistemleri, Uydu Yörüngeleri, GPS, Navigation Message, C/A Code, Coordinate Systems, Satellite Orbits
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi C/A KODLU GPS ALICI(RECEIVER) DONANIM VE YAZILIMLARININ TEMEL ESASLARI Muzaffer KAHVECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ 2003, 70 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Doç.Dr. Şirzat KAHRAMANLI Doç. Dr. Fatih BOTSALI Doç.Dr. Ahmet ARSLAN Bu çalışmada C/A kodlu bir GPS alıcısının temel çalışma prensipleri araştırılmıştır. Bu amaçla, GPS alıcılarının elektronik temelleri ile uydu sinyal yapılan ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca, alıcı navigasyon yazılımım oluşturan temel jeodezi konularına giren teorik bilgiler (koordinat sistemleri, uydu yörünge hesaplamaları vb.) gözden geçirilmiştir. Daha sonra, standart bir GPS alıcısı içerisindeki navigasyon amaçlı yazılımın benzeri, Visual Basic görsel programlama dilinde hazırlanmıştır. Gerçekte bu navigasyon yazılımı alıcı içerisinde bütünleşik (embedded) yapıdadır. Bu çalışmadaki yazılımın görsel programlama dilinde hazırlanmasının nedeni, alıcı ekranında okunan koordinat bilgilerinin hangi aşamalardan geçerek elde edildiğinin gösterilmesidir. Bu çalışma içerisinde anlatılan ancak örnek yazılımla gerçekleştirilmeyen tek konu ise, uydulardan yayınlanan ikili (binary) formattaki verilerin alıcı içerisinde çözümlenerek navigasyon mesajı bilgilerinin elde edilmesi aşamasıdır. Bunun nedeni ise; ticari ve güvenlik kaygılar nedenleriyle GPS alıcısı üreten firmaların kullandıkları veri formatlarının birbirlerinden farklı ve özel (binary) formatta olmalarıdır. Bu farklı formatlara ilişkin olarak üretici firmalardan bilgi temin edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis PRINCIPALS OF C/A CODE GPS RECEIVERS AND POSITION COMPUTATION USING SATELLITE SIGNALS Muzaffer KAHVECİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ 2003, 70 Pages Jury: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Assoc.Prof.Dr. Şirzat KAHRAMANLI Assoc. Prof. Dr. Ahmet ARSLAN In this study, principals of a C/A code GPS receiver were investigated. For this aim, electronic basis of a receiver and satellite signal structure were examined. Besides, basic geodetic theories (such as coordinate systems, orbital computations, etc.) were reviewed which form the fundamentals of a navigation solution. Later, a sample stand alone GPS position computation software were prepared using the Visual Basic programming Language. Actually, position computation procedure is embedded in a GPS receiver as firmware. Hence, the aim of preparing such a sample software using Visual Basic is to demonstrate the steps of position computations performed within a GPS receiver. The only subject, which was examined in this study, but could not be prepared as a software, is obtaining the navigation message data from the satellite binary data. Due to some commercial and security reasons, different GPS manufacturers use different binary formats in their receivers and they usually do not provide this information to the users.