Borularda türbülanslı akışta dirseklerin ısı transferine etkileri
The Effects of elbows on turbulent heat transfer in pipes
- Tez No: 134161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA KARGICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: dirsekli, borularda türbülanslı ısı transferi, akış ayrılması ııı, elbows, turbulent heat transfer in pipes, flow separation IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BORULARDA TÜRBÜLANSLI AKIŞTA DİRSEKLERİN ISI TRANSFERİNE ETKİLERİ Ş. Ulaş ATMACA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Suna KARGICI 2003, 123 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Suna KARGICI P rof.Dr. Şefik BİLİR Yrd.Doç.Dr Ali ATEŞ Bu çalışmada, cidarları direnç olarak kullanılarak ısıtılan bir boruda, sabit yüzey ısı akısı sınır şartında ve türbülanslı hava akışında girişe yerleştirilen çeşitli açıdaki dirseklerin ısı transferine etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Alt akış tarafında, ayrılma, yeniden tutunma ve yeniden gelişme bölgelerindeki yerel ısı transferi karakteristikleri belirlenerek, düz girişli boru deney sonuçlarıyla kıyaslanmıştır. Deneyler, altı farklı dirsek açısında ve Reynolds sayısının 5000-25000 değerleri arasında yapılmıştır. Sonuçlar, Nusselt sayısının, eksenel ve çevresel dağılımının dirsek açısına ve Reynolds sayısına bağlı olduğunu ve düz girişli boru değerlerine göre daha büyük olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF ELBOWS ON TURBULENT HEAT TRANSFER IN PIPES Ş. Ulaş ATMACA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertment of Mechanical Engineering Supervisor: Assist.Prof.Dr. Suna KARGICI 2003, 123 Pages Jury: Assist.Prof.Dr. Suna KARGICI Prof.Dr. Şefik BİLİR Assist.Prof.Dr. Ali ATEŞ The effects of elbows on heat transfer with turbulent air flow in pipes under constant wall flux boundary condition was investigated experimentally. The pipe was heated electrically using its wall as resistance, and the elbows, which are at various angle, attached at the entrance of the heated section. Downstream of the element, local heat transfer characteristics were calculated in separation, reattachment and redevelopment regions and compared with the results of flow with straight entrance. Experiments were performed at six elbow angle with Reynolds number range from 5000 to 25000. The results show that both axial and Circumferential distribution of Nusselt number is related with angle of elbow and Reynolds number. And values of Nusselt number are greater than the values of straight entrance