Remote control of arm robotic guided by GPS
GPS yardımıyla robot kolu uzaktan kontrolü
- Tez No: 463733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arduino, GPS tabanlı, Robotik kol, Robot, Tutucu robot, Arduino, Arm robot, GPS guided, Robot gripper, Robot
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada dış mekân ve geniş açık alanda GPS konumlama rehberliğinde çalışan otonom kollu robotun sistem mimarisi ve kullanılan platform aktarılacaktır. Robotik sistem, insanların ulaşamadığı, çok tehlikeli ve yaşamı tehdit eden bölgelerde nesneleri tutma, keşfetme ve gözlemlemede GPS konumunu kullanılır. GPS tarafından yönlendirilen bir robotu kullanmanın birçok faydası vardır ve insan hayatı riske atılmadığı için ana amacını daha iyi bir şekilde sunma yeteneğini ve insan hayatı için tehlikeli olan ve erişilemeyen bölgelerde, boylam ve enlemi küresel haritadan alarak alanı keşfetme becerisini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Kullanılan platform, esas olarak, iki ultrasonik sensör ve GPS, bir tutucuya sahip robot kol ve temelde C programlama dilini kullanan iki Arduino mikrodenetleyicisinin (Arduino Mega ve Arduino UNO) geliştirildiği bir oyuncak arabadan oluşuyor. Pratik uygulaması, hareket eden arabayla karşılaşan engelleri tespit etmek için iki ultrasonik sensör kullanır ve hareket ederken mevcut konumun güncellenmiş verilerini almaya ve izlemeye devam eder. GPS ve pusula verilerinin yanı sıra, gözlenen GPS bilgisine dayanan hareket ve mesafe hesaplamalarının kullanımı, haritadaki herhangi bir noktaya doğru arabayı yüksek doğrulukta yönlendirmek için yeterli olmalıdır. Tipik bir kâşif GPS konumu tabanlı robot, herhangi bir harita koordinatları üzerinde otomatik olarak kendisini kontrol yeteneğiyle araba, insansız uçak veya arazi aracı gibi otonom uzaktan kumanda ile pekiştirilmiş kablosuz nesne olarak nitelendirilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we present the platform and system architecture of an autonomous arm robot guided by GPS allocations over an outdoor wide open area. Robotic system is employed in exploration, observation and helping to grip objects at given location that a human can't reach or too dangerous and life threating to go by using the GPS location. There are so many benefits of utilizing a robot guided by GPS and not assign people because it will help to improve the ability to serve the main purpose in a better way, explore GPS locations of a given longitude, latitude taken from the global map in which people are not able to reach and dangerous their lives. The platform mainly made of a toy car equipped with two ultrasonic sensors and GPS, arm robotic with griper, and the development of two Arduino microcontroller (Arduino Mega and Arduino UNO) boards using basic of C programming language. Its practical implementation keeps taking and monitor the updated readings of the current location while moving plus using a two ultrasonic sensors in order to detect obstacles that face the moving car. Using the GPS and compass data plus the bearing and distance calculations which are based on the observed GPS readings, must be sufficient to direct the car with high accuracy toward any given point on the map. A typical explorer robot based GPS location is described as a compact of autonomous remote controlled wireless object such as car, drone or rover, with the ability of auto guiding itself toward any given on map coordinates on map.