Konya'daki bazı haberleşme binalarının deprem güvenliklerinin araştırılması
The investigation of the earthquake responses of some of the communication buildings in Konya
  1. Tez No: 134165
  2. Yazar: MUSTAFA TOLGA ÇÖĞÜRCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Earthquake, Konya, Communication Building, Strength, SAP 2000, İde Statik n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Konya' daki Bazı Haberleşme Binalarının Deprem Güvenliklerinin Araştırılması Mustafa Tolga ÇÖĞÜRCÜ T.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Mehmet KAMANLI 2003, 185 sayfa Jüri Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. Mehmet KAMANLI Yrd. Doç. Dr Hicran AÇKEL 1996 yılında yürürlüğe giren ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 'nın hazırladığı Türkiye Deprem Bölgeleri haritasında Konya ili 4. derece deprem bölgesi olarak tespit edilmiştir. Olası bir deprem felaketinde acil ihtiyaç duyulan yapılar arasında haberleşme binaları da yer almakta olup, Konya ili için öncelikli olan haberleşme binaları Konya Türk Telekom Başmüdürlük Binası ve Cumhuriyet Binasıdır. Bu çalışmada, Konya ilinin öncelikli haberleşme ve iletişim yapılarından olan Türk Telekom Konya Başmüdürlük Binası ve Cumhuriyet Binası'nın deprem güvenliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Türk Telekom Konya Başmüdürlük Binası ve Cumhuriyet Binasının, 1997 yılında yürürlülüğe giren Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik esaslarına göre deprem güvenliklerinin belirlenmesi için, bu yapıların mevcut mimari ve statik - betonarme projeleri incelenmiş, projeler ile yerindeki uygulamaların birbirleri ile uyumlu olup olmadıkları kontrol edilmiş, malzeme dayanımlarının projede belirlenen dayanım değerini sağlayıp sağlamadığı araştırılmış ve gerekli statik ve betonarme çözümler SAP 2000 ve İde Statik bilgisayar programlan ile gerçekleştirilmiştir. Tüm bu araştırmalar sonucunda Konya için önemi büyük olan söz konusu haberleşme binalarının depreme karşı dayanıklılığının yeterli güvenilirlikte olmadığı ve en kısa zamanda güçlendirilmeleri gerektiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimden Deprem, Konya, Haberleşme Binaları, Dayanım, Sap2000, îde Statik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis The Investigation of The Earthquake Responses of Some of The Hospital Buildings in Konya Mustafa Tolga ÇÖ?ÜRCÜ Civil Engineering Department of The Graduate School of Natural And Applied Sciences of Selçuk University Adviser: Assist. Prof. Dr. Mehmet KAMANLI 2003, 185 pages Jury Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist. Prof. Dr. Mehmet KAMANLI Assist. Prof. Dr. Hicran AÇIKEL The Konya City has been placed in the 4th degree seismic zone in the map of Turkey's Seismic Zones that was prepared by the Ministry of Development and Housing and went into effect in 1997. In a probable earthquake, communication buildings are the urgently needed structures that Turk Telecom Manager Place and Cumhuriyet Service Building have priority in all of the others in Konya. In this study, it is aimed to determine the seismic safeties of the Türk Telecom Manager Place and Cumhuriyet Service Building which are the prior buildings of Konya. In order to determine the seismic safeties of the Türk Telecom Manager Place and Cumhuriyet Service Building according to the Regulations For The Structures To Be Built in Disaster Areas that came into force in 1997, the present architectural, structural-statical projects of these structures were examined and the harmony of these projects with their site applications were controlled, the applied material strengths were compared with the values defined in the projects and the required statical and structural analysis with SAP 2000 andİde Statik computer programmes were carried out. Finally, from all of these investigations there are found mat these two buildings were not resistant against an earthquake and they should be strengthened immediately.