Coğrafi bilgi sistemlerinde arazi analizi için proje planlaması
Project planning for terrain analysis in geographic information systems
- Tez No: 134164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYFUN ÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Proje Planlaması, CPM-PERT, Gantt Şeması n, Geographic Information System, Project Planning, CPM-PERT Methots, Gantt Diagrams IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi COĞRAFİ BÎLGÎ SİSTEMLERİNDE ARAZİ ANALİZİ İÇİN PROJE PLANLAMASI Abdullah DEĞER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Danışman : Yrd.Doç Dr. Tayftın ÇAY 2003, 96 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Ali ERDİ Yrd.Doç Dr. Tayfun ÇAY Yrd.Doç Dr. Şaban İNAM Haritacılık mesleği ve onun yükselen değeri olan Coğrafi Bilgi Sistemleri, günümüz teknolojisinden yoğun olarak yararlanan disiplinler olmalarına rağmen, bu alanda Proje Planlama Tekniklerinin kullanım oranının düşüklüğü dikkat çekicidir.Coğrafi Bilgi Sistemleri, başlangıç aşamasında pahalı maliyet gerektiren ancak uzun vadede sistem sahibinin harcamalarını amorti eden bir yatırımdır. Profesyonel planlama anlayışından yoksun olan bir yatırımın riski çok büyüktür. Coğrafi Bilgi Sistemlerinde yapılan yatırımlarda da bu kural geçerlidir. Bir Coğrafi Bilgi Sistemi projesi gerçekleştirilmeye karar verildikten sonra mutlaka proje planlama ve yönetim teknikleri kullanılmalı, projenin gerçekleşmesi şansa bırakılmamalıdır. Bu çalışmada, Proje Planlaması bilgisayar destekli olarak ele alınmış; pek çok alanda kullanılan modern yönetim tekniklerinin, haritacılık alanında kullanılması ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Proje Planlamasına yönelik genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümdeBir Coğrafi Bilgi Sisteminin gerçekleştirme safhaları ortaya konulmuştur. Uygulama Microsoft Project 2000 yazılımı ile gerçekleştirilmiş ve uygulama safhaları dördüncü bölümde açıklanmıştır. Uygulamadan elde edilen analiz sonuçlan aynı bölümde ve EK'lerde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PROJECT PLANNING FOR TERRAIN ANALYSIS IN GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS Abdullah DE?ER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor: Assistant Professor Tayfim ÇAY 2003, 96 Pages Jury: Ass.Prof.Dr. Ali ERDİ Ass.Prof.Dr. Tayfun ÇAY Ass.Prof.Dr. Şaban İNAM Although mapping and Geographical Information System (GIS), which is the one of the most famous branch of mapping, are the disciplines that are using nowadays Technologies often, Project Planning Techniques are used rarely in that branches. GIS are costly at the beginning, but in the long term, it compensates its cost. The risk of an investment without professional planning is very high. The rule is the same for the investments in the area of GIS. After the decision of realizing a GIS project, project planning and managing techniques should be used and the result of the project should not be depended on its luck. In this study, project planning is handled with computer support and the common use of modern managing techniques, which are used in many areas, in mapping is aimed. This study consists of four sections. In the first and second sections, the general information about the GIS and Project Planning is givea In the third section, the overall steps of the realization of a GIS are defined. The project is studied by using the Microsoft Project 2000 software and the steps are explained in the fourth section. Analysis results from the study are given in the same section and appendices. in