Beş yıllık temel eğitim yapılarının sekiz yıllık temel eğitim sistemine fiziksel adaptasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of the physical adaptation of basic education for five years to the basic education system for eight years
- Tez No: 134173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, temel eğitim, ilköğretim yapılan tasarımı, ilköğretim binalarında esneklik, education, basic education, design of primary education buildings, flexibility in primary education buildings. 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEŞ YILLIK TEMEL EĞİTİM YAPILARININ SEKİZ YILLIK TEMEL EĞİTİM SİSTEMİNE FİZİKSEL ADAPTASYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Hatice Derya KOL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mine ULUSOY 2003, 139 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mine ULUSOY Prof. Dr. Kerim ÇINAR Yrd. Doç. Dr. Muştam İNCESAKAL Günümüzde eğitim; değişimlere uyum sağlayabilen, çevresiyle bütünleşebilen bir sistemdir. Çağdaş bilgi toplumunda istenilen düzeyde yer alabilmek için eğitimin gelişmesine gereken önem verilmelidir. Her ülkede ekonomik gelişme ve bunun oluşturduğu toplumsal yapı, temel bir dış etken olarak eğitim sistemim şekillendirmektedir. Ülkemizde de 1997 yılında eğitim alanında bir reform yapılmış, beş yıllık olan zorunlu ilköğretim, üç yıllık ortaokul ile birleştirilerek zorunlu temel eğitim sekiz yıla çıkarılmıştır. Önceleri pilot bölgelerde başlanan sekiz yıllık ilköğretim, 16.08.1998 tarihinde kabul edilen yasa ile ülke genelinde kesintisiz zorunlu hale getirilmiştir. Gündeme gelen bu önemli değişim içerisinde, eğitim programlarının yanı sıra yeni mekan ihtiyacından dolayı okul yapılan da devlet tarafından tekrar ele alınmıştır. Bu bağlamda, mevcut ve yeni yapılacak binalara çözüm önerileri getirilmeye başlanmıştır. Çözümler, mevcut ilkokulların birtakım fiziksel değişikliklerle sekiz yıllık programa adaptasyonu (mekanların elverdiği ölçüde değişiklik yapılması, ek bina veya ek kat ilavesi) ya da yeniden okul mekanları yapımı şeklinde olmaktadır. Araştırma kapsamında yeni sisteme adapte edilmiş mevcut okul binalarından Konya İli Merkez İlçelerinde yer alan ilköğretim okullarından örnekler seçilerek amaç doğrultusunda değerlendirmeleri yapılmış, çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Çalışmanın 1. bölümünde, amaç-kapsam, materyal-metot hakkında bilgi verilmiştir. 2. bölümde eğitim-temel eğitim ve temel eğitimin ülkemizdeki gelişimi ayrıntılı olarak incelenmiştir. 3. bölümde sekiz yıllık temel eğitim yapılarında mekansal organizasyon, esneklik ve beş yıllık temel eğitim yapılarının sekiz yıllık temel eğitim sistemine adaptasyonu konularında bilgi verilmiştir. 4. bölümde araştırma kapsamında seçilen örneklerin Milli Eğirim Bakanlığı tarafından sekiz yıllık temel eğitim yapılan için hazırlanmış ihtiyaç programı doğrultusunda incelenmesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. 5. bölümde araştırma doğrultusunda elde edilen sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EVALUATION OF THE PHYSICAL ADAPTATION OF BASIC EDUCATION FOR FIVE YEARS TO THE BASIC EDUCATION SYSTEM FOR EIGHT YEARS Hatice Derya KOL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Advisor: Yrd. Doc. Dr. Mine ULUSOY 2003, 139 Page Jury: Assist Prof. Dr. Mine ULUSOY Prof. Dr. Kerim ÇINAR Assist Prof. Dr. Mustafa ÎNCESAKAL Today education is a system that is adaptable to changes and can be together with its environment. To be at the desired level in contemporary information society, the required attention for the development of education must be paid. Economic development and the social structure it formed give the education its shape as a basic outside factor in every country. In our country also, a reform was done in educational area in 1997, the obligatory primary education which was for five years was changed to be eight years obligatory basic education as combined with the three years secondary education. The primary education of eight years which was firstly started in pilot areas, was made to be continiously obligatory in all over the country by the means of the law accepted in 16.08.1998. Right along with the education programs, because of needing of new spaces, the school buildings are also started to be considered by goverment again in scope of this important change in the system. So, the solutions for both existing and newly constructed buildings started to be offered. Solutions are like; the adaptation of existing primary schools to the program of eight years with some kind of physical changes (e.g. to make changes in the opportunities the spaces give, additional building or additional floor construction) or building new school spaces. At the view of study's aim, this research includes the evaluation and the solution offers of the examples of the existing school buildings adapted to new system in central districts of the city of Konya. The first chapter includes aim-scope, material-method of the work. In the second one, the education-basic education and the development of them in our country is searched in detail In the third chapter the information about the space organization and the flexibility in basic education buildings for eight years and the adaptation of the basic education buildings for five years to the system of eight years is given. In the fourth, one, the researh and the evaluation of the selected examples in the scope of work is done according to the necessity program for basic education buildings for eight years prepared by Ministry of National Education. Lastly in the fifth chapter the results and offers maintained in this research take place.