Miskantus bitkisinin beton üretiminde bitkisel fiber olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
The Investigation of usability of Miscantus plant in concrete production as a vegetable fiber
  1. Tez No: 134174
  2. Yazar: MİNE ALATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCRAN AÇIKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonda fiber kullanımı, bitkisel fiber, Using of fiber in concrete, vegetable (plant) fiber. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MİSKANTUS BİTKİSİNİN BETON ÜRETİMİNDE BİTKİSEL FİBER OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Mine ALATLI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hicran AÇIKEL 2003, 74 sayfa Jüri: Prof.Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd.Doç.Dr. Hicran AÇIKEL Yrd.Doç.Dr. Mehmet KAMANLI Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde; yapı elemanlarının bitkisel fiber ile takviye edilen beton kullanılarak imal edilmesi, önemli ölçüde artmıştır. Yapı elemanlarının daha hafif olarak üretilebilmesine imkan vermesi, çimentonun mekanik özelliklerini iyileştirmesi, ses ve ısı yalıtımını sağlaması, aynı zamanda ekonomik olması bitkisel fiberlerin kullanımını yaygınlaştırmaktadır. Bitkisel fiberlerin; beton için çok önemli bir özellik olan sünekliği artırarak, çatlama durumunda elemanların enerji yutma kapasitelerini yükseltmesi ve maliyetlerinin oldukça düşük olması tercih sebepleridir. Ülkemizde de; beton malzemenin gevrekliğini azaltıp, sünekliğini artırmak amacıyla birçok farklı tipte fiber kullanılmaktadır. Avrupa'nın pek çok ülkesinde sıkça kullanılmasına rağmen, ülkemizde henüz bitkisel fiberler uygulama imkanı bulamamıştır. Ülkemizin de içinde bulunduğu ekonomik durum göz önünde bulundurulduğunda, bitkisel fiberlerin kullanımının, yapı sanayisinde maliyet açısından oldukça avantaj sağlayacağı tahmin edilmektedir. Bu çalışmada, miskantus bitkisi beton içinde kullanılarak, üretilen küp, silindir ve kiriş numuneler basınç, çekme ve eğilme deneylerine tabi tutulmuştur. S.Ü. Müh. Mim. Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı laboatuvarında yapılan bu deneyler sonucunda, fibersiz beton numuneler ile fiberli beton numuneler arasında gerekli kontrol ve mukayeseler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF USABILITY OF MISCANTUS PLANT IN CONCRETE PRODUCTION AS A VEGETABLE FIBER Mine ALATLI Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hicran AÇIKEL 2003, 74 pages Jury: Prof.Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist. Prof.Dr. Hicran AÇIKEL Assist. Prof.Dr. Mehmet KAMANLI Recently, structural elements are commonly produced from vegetable fibers in developing countries. The structural elements can be produced more lightweight by using vegetable fibers. This material rehabilitates the mechanical properties of cement and also economical. Therefore, this type of fiber uses very widespread in developing countries. The vegetable fibers are preferred due to increase ductility and energy dissipation capacity, and also the manufacturing cost of this material is very low. A lot of different type of fiber has been used in Turkey to reduce the brittlaty and to increase the ductility of concrete material. Although the material uses a lot of countries in Europe, in our country vegetable fiber hasn't been used yet. When the economical situation in our country is consider, the use of vegetable fiber has important advantage about structural industry. In this study, miscantus vegetable was used in concrete and than cube, cylindirical and beam samples were tested under compression, tension and flexure. At the end of these experiments which were done in structural Laboratory of Department of Civil Engineering of Selçuk University, controls and comparisions between concrete samples with and without fiber were done.