Konya il merkezindeki içme suyu kuyularının florür seviyelerinin belirlenmesi ve diğer kimyasal analiz sonuçlarının yapılması
An Investigation the fluoride levels of drinking water well's in the city centre of Konya
- Tez No: 134172
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: kuyu suyu, kimyasal analiz, sert su
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Konya il merkezindeki içme suyu kuyularının 50 tanesinden alınan numunelerin florür seviyeleri ölçüldü ve alınan aynı numunelerde diğer kimyasal analiz sonuçlarına bakıldı. Çalışma sonucunda alınan numunelerin tamamının florür seviyelerinin TS 266 da verilen değerlerin altında olduğu görüldü. Florür seviyesi düşük olan kuyulardan suyun temin edildiği sistemlere uygun metotlarla florür ilave etmek gerekmektedir. Florür ilavesi mümkün değilse, bu sudan kullanan kişilerin florür içeren tabletlerin kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun dışında bazı kuyularda Al, As ve Se'a rastlandı. Bu kuyulardan içmesuyu temin edilmemesi veya giderim çalışmaları yapılması gerekmektedir. Diğer kimyasal analiz sonuçlarının istenilen aralıklarda olduğu gözlendi. Yapılan analizlerde numune alınan kuyu sularının sert su sınıfına girdiği belirlendi. Bu suları yumuşatma çalışmaları yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fluoride levels of samples taken from the fifty of the drinking water wells in the city centre of Konya were measured and the other chemical analysis results were studied on the same samples. At the and of the study, all of the samples taken from,were seen that their fluoride levels were under the values given in TS 266 standards. It is essential that fluoride be added by the convenient methods to the systems at which the water is obtained from the wells that their fluoride levels are low. If the fluoride addition is not possible, it is necessary that the people who use this water be made conscious of using the tablets which contain fluoride. Except for that, Al, As and Se were found in some wells. It is essential that the drinking water not be obtained from these wells or the studies of removal be done. The other chemical analysis' results were shown that they were in wanted ranges. In the analysis' which had been carried out, the well waters from which the samples had been taken, were determined that they were in the hard water category. It is essential that the studies of soften these water be done. Key words : well water, chemical analysis, hard water