Bitümlü sıcak karışımlarda dinamik sönme modülüne karıştırma sıcaklığının etkisi
Effect of mixing temperature on dynamic creep module of hot bituminous mixtures
  1. Tez No: 134175
  2. Yazar: CEMET CÖMERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıcı deformasyon, tekerlek izi, Marshall metodu, elastisite modülü, plastisite modülü. iv, Permanent deformation, whell tracking, Marshall Method, elasticity module, plasticity module
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIMLARDA DİNAMİK SÜNME MODÜLÜNE KARIŞTIRMA SICAKLIĞININ ETKİSİ Cemet Cömert Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. O. Nuri ÇELİK 2003, 127 sayfa Jüri: Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. O. Nuri ÇELİK Öğr. Gör. Dr. Levent AĞIRDIR Türkiye devlet yollarının kaplama tabakasının sadece %13'ü bitümlü sıcak kaplamalardan oluşmaktadır. Geri kalan bölümü yüzeysel kaplamadır. Önümüzdeki yıllarda yüzeysel kaplamaya sahip yolların bitümlü sıcak karışıma dönüştürülmesi düşünüldüğünde, karıştırma sıcaklığının belirlenmesinde gerekli hassasiyetin gösterilmesi konunun önemini arttırmaktadır. Bitümlü karışımlarda deformasyon, yani tekrarlanan yükler altoda oluşan tekerlek izi, bağlayıcının yani agrega etrafındaki film tabakası kalınlığının bir fonksiyonudur. Agrega etrafındaki film tabakası kalınlığının oluşumunda en önemli etmen karıştırma sıcaklığıdır. Film tabakası kalınlığının fazla olması karışımın daha fazla deformasyon yapabilme özelliğini arttırırken, ince olması yapışmayı azaltacağından bünyeden kopmaların oluşumuyla karışımın durabilitesini azaltma yönünde etkisi olacaktır. Aynı şekilde bir bitümlü karışımda kullanılan bağlayıcı; o karışım için en uygun değerin biraz altına düştüğü zaman daha sert, daha yüksek stabiliteye sahip fakat daha az dayanıklı, daha geçirgen karışımlar elde edilir. Optimum miktar biraz aşıldığı zaman ise dayanıklılık, geçirgenlik ve işlenebilirlik özellikleri iyileşir; ancak bu defa da bağlayıcının sebep olacağı yağlama tesiri dolayısıyla, stabil olmayan karışımlar meydana gelir. Bu çalışmada karışımların performansına etkiyen bu iki faktörün değişimlerinin karışımın deformasyon özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Günlük hayatta kaplama tabakasının tekrarlanan yüklere maruz kalması göz önüne alınarak gerçekçi olması amacıyla dinamik sünme testi tercih edilmiştir. Öncelikle agreganın granülometrisi ve bitümlü bağlayıcı penetrasyonu belirlenmiştir. Marshall metodu kullanılarak bitüm test nomografından (Shell 1990) belirlenen karıştırma sıcaklığı ve ± 20°C değerlerinden oluşan 3 farklı sıcaklıkta özel agrega granülometrisi için optimum bitümlü bağlayıcı oranlan bulunmuştur. Bu oranda ve bu oranın ± %0.5 değerlerinde hazırlanan numunelere, UMATA (Universal Material Testing Apparatus) aleti kullanılarak dinamik sünme deneyi uygulanmış; şekil değiştirme, elastisite ve plastisite modülleri tespit edilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis EFFECT OF MIXING TEMPERATURE ON DYNAMIC CREEP MODULE OF HOT BITUMINOUS MIXTURES Cemet CÖMERT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist.Prof.Dr.O. Nuri ÇELİK 2003,127 pages Jury: Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist Prof. Dr. O. Nuri ÇELİK Inst. Dr. Levent A?IRDI R Only %13 of pavement of Turkish government roads is formed by hot bituminous mixtures. The rest is surface pavement. If the transformation of roads with surface pavement into hot bituminous mixtures is considered, the importance of sensitivity of determining the mixing temperature increases. Deformation of bituminous mixtures, namely whell tracking under dynamic loads, is a function of thickness of the bitumen films around aggregate. Most important factor of forming the thickness of the bitumen films around aggregate is the mixing temperature. If the films are thick, the property of mixture's deforming will increase; and if the films are thin, stick will be reduced and the strength of mixture will decrease cause of snaps from the structure. In the same way if the binder content in a bituminous mixture is less than the optimum content, the stability will increase but the mixture will be less resistant and more permeable. If the binder content is more than the optimum, then resistance, permeability and penetration properties will get better; but the effect of lubrication of the binder will cause the stability of the mixture decrease. In this work, the effects of these two factors on mixture's deformation properties are examined. Dynamic creep test is prefered cause of the dynamic loads on road pavement in daily life. First an aggregate gradation and a penetration grade bituminous binder were chosen. Marshall method is used to find the optimum binder content for the spesific aggregate gradation at three different mixing temperatures i.e. one obtained from Bitumen Test Data Nomographs (Shell 1990) and ± 20°C. The samples which are cast at optimum binder content and ±%0.5 are tested by dynamic creep test and deformation, elasticity and plasticity modules are measured using UMATA (Universal Material Testing Apparatus) and compared.